Новини

Как приготвят кафето по света – Етиопия

Как приготвят кафето по света - Етиопия

Как приготвят кафето по света – Етиопия

 

Всяка страна има своя традиция в приготвянето, сервирането и начина на консумация за любимата на милиони кафе напитка. Достатъчно е да се огледаме, да поровим в интернет за да открием различни вкусове, иновативни рецепти, завладяващи ритуали изпълнени с история, свързани с приготвянето на кафе.

В този блог ще ви разкажа за един далечен и непознат за нас, но много атрактивен и важен ритуал за приготвяне на кафе в Етиопия. Той се извършва във всеки дом, независимо дали е богат или беден, заема важна част от живота на етиопците, показва тяхната идентичност, част от характера им, тяхната хуманност. Оставя чувство на удовлетворение от изпитото кафе, но е и нещо повече. Всички елементи взети заедно правят етиопското кафе единствено и уникално.

Произходът на кафето

Смята се, че Етиопия е родината на кафето. Сигурно сте чували легендата за козаря открил за първи път напитката афродизиак. Той забелязал, че неговите кози ставали много по-енергични и по-активни след като похапвали от точно едно дърво. Установили, че и върху хората то има същия ефект, но със сигурност в началото кафето се е консумирало по начин, много различен от познатия ни днес.

Интересни факти за Етиопия и кафето

Лингвистите предполагат, че думата кафе произлиза от названието на регион в Етиопия, наречен Кафа – име много подобно на дума използвана почти в целия свят за обозначаване на кафе напитката.

Местната консумация на кафе е 50% от произведеното

Днес Етиопия е петата по големина държава производител на кафе в света, със своите 4,2% от световната продукция. Интересен факт е, че половината от произведеното кафе в страната е предназначено за вътрешния пазар.

Увеличаване на производство

Етиопия е най-големият производител на кафе в Африка. Правителството се съсредоточава върху подобряването на системата за производство и маркетинг, като планира да Увеличи производството му. В тази насока са взети решения старите дървета да бъдат заменени с нови насаждения.

Етиопска борса за кафе

Етиопия е пионер в култивиране и отглеждане на кафе, но едва през 2008 година е създадена Етиопската борса за кафе – ЕСХ. Тя има за цел да регулира ценообразуването, да помага и защитава местните фермери от нестабилността на пазара. ЕСХ превръща производството на кафе в по-стабилна стока, осигурявайки складиране, търговия и по-сигурни доходи.

Ненадминати вкусове

Етиопия произвежда едни от най-добрите и висококачествени кафета в света. Тя притежава голяма част от генетичното разнообразие на растението. Тук има хиляди наследствени сортове, които не се срещат никъде другаде по света, но са с уникален профил известен със своята сложност, дълбок вкус и несравнима сладост и аромат. Тези присъщи качества се увеличават от натуралната обработка, използвана в страната, а резултатът е специалните кафета, носещи пълната гама от плодови и флорални нотки.

Кафето е култ

Етиопците обичат да пият кафе, за разлика от много региони произвеждащи тази култура, където кафето е отглеждано предимно за експорт. Ясна индикация за жизнено важната роля , която тази суровина играе в обществото е често срещаната поговорка в страната „Buna dabo naw“, което означава „Кафето е нашият хляб“. Местните имат специална кафе церемония, която е неразделна част от културата им. В много селища се смята за един от най-важните социални поводи за събиране и е знак за голямо уважение да бъдете поканени на нея.

Кафе церемония в Африка

Африка има една от най-старите и церемониални кафе култури в света. В Етиопия и други страни, като Еритрея например, церемонията за приготвяне на кафе и поднасянето му е сложен и много красив ритуал. Той представлява важна част от културата на населението.

Етиопска кафе церемония

В Етиопия домакинята /или друга по-млада жена от семейството/ извършва церемонията по приготвяне и сервиране на кафе. Този ритуал е сравнително дълаг, продължава 2 – 3 часа.  Обикновено се прави сутрин, на обяд или вечер. Също така е обичайно церемонията да се извършва при посрещане на гости в дома и по време на празненства. Присъстващите обсъждат както политиката, така и злободневни теми и клюки. Кафе церемония включва от изпичането на зелените кафе зърна до приготвяне на самата напитка.

Подготовка на помещението

Всичко започва с подготовка на помещението за ритуала. Според традицията прясно окосена трева, билки и ароматни цветя се разпръскват по пода. Запалва се огън с дървени въглища. Кади се с тамян, за да се отстранят лошите духове, който тлее през цялото време и разпръсква приятния си аромат.

Джебена

Върху горещите въглени се слага джебена с вода. Джебена е черен глинен съд със сферично дъно, издължено гърло, завършващо с чучур, и дръжка, свързваща основата с върха. Този специално предназначен за случая съд е подобен на джезвето – кафеника използван за приготвяне на турското кафе. Докато водата заври се приготвят кафените зърна.

Печене на кафето

Следва изпичане  на зърната. Взема се шепа зелено кафе, внимателно се почиства и се слага в тиган с дълга дръжка. Поставя се на бавен огън върху тлеещите въглени, като бавно се разклаща напред назад, все едно се приготвят пуканки. Печенето може да отнеме до 20 минути или повече. Продължава докато зърната станат лъскави и кафяви. През това време домакинята забавлява гостите с разговори и истории. Силният мирис на печено кафе се слива с този на тамян и завладява цялото помещение, като пренася присъстващите в свят пълен с аромати. Това е една много важна част от церемонията.

Смилане на кафето

След като кафето вече е изпечено, домакинята го смила или по-точно счуква. За целта тя използва малка паничка от дърво и цилиндрично, дървено или метално чукче, заоблено в долния край. Този съд е подобен на нашето хаванче и се нарича мокеча.

Сваряване на кафето

Смляното кафе се поставя в джебена, в кипналата вече вода. Когато то заври се отстранява от огъня. Изсипва се в друг съд за да се охлади, като се прецежда за да се избегне попадането на утайка в чашите. Цедката е направена от конски косми или друг материал. Полученото питие е силно и тъмно, плодово и опушено, а често бива ароматизирано с билки и подправки, като кардамон, канела, карамфил.

Сервиране на кафето

Накрая готовото кафе се налива в малки керамични или стъклени чашки без дръжки, наречени „лъжички“. Те са наредени на поднос много близко една до друга. Домакинята излива кафето на една непрекъсната струя, като се стреми да пълни еднакво всички чаши. Първата чаша с кафе се поднася на най-възрастния от присъстващите, а след това се сервира и на останалите. Гостите могат да добавят захар, мед, масло или щипка сол, ако желаят. Мляко обикновено не се предлага.

По три чаши кафе на всеки

Етиопската кафе церемония обикновено включва по три чаши кафе за всеки гост, сервирани на три пъти. След първата порция има две допълнителни. Всяка от тях си има име. Първата се нарича Abol, втората Tona и третата Baraka. Етиопците вярват, че всяка от тези три чаши трансформира духа, като последната, трета се счита за благословия за този, който я пие. След като са изпили и третата чашка гостите хвалят домакинята за нейните умения и вкус за приготвяне на кафе.

Важен ритуал

Кафе церемонията е много важен ритуал в Етиопия. Нарича се Bunna-bet. Bunna означава кафе, а bet – дом, къща. Участието в него е едно незабравимо изживяване. Кафето е напитка, която обединява хората и създава атмосфера на общност. Кафе церемонията също много често се използва за разрешаване на спорове или конфликтни въпроси , тъй като предоставя възможност на хората да обсъждат, изказват мнения и накрая да намерят общ език.

В заключение…

Етиопската кафе церемония е древна и значима традиция, която отразява значението на общността и гостоприемството в тази култура. Тя е свидетелство за силата на традициите, които продължават да обединяват хората. Въпреки бързото модернизиране на света, местните производители на кафе все още практикуват стари традиции, като етиопската церемония за кафе, за да запазят общността и семействата непокътнати.

Как приготвят кафето по света – Етиопия