Новини

Как пият кафето по света?

Как пият кафето по света - Турция. jpeg

Как пият кафето по света?

Турция

 

Една солидна част от хората по света започват деня си с чаша кафе. Вярно е, че има и такива, които съвсем спокойно стават и отиват на работа напълно бодри, без преди това да са приели доза кофеин. Тях малко от нас, любители на черната напитка, ги разбират. Друго си е събуждайки се сутрин да чуеш приятния звук на кафемашината, докато ти приготвя живителната течност. А и този невероятен аромат разнасящ се из кухнята, така приятно погъделичква , че само това действа разсънващо, събуждащо,  мотивиращо.

Всеки, който харесва кафе, има свой предпочитан начин, някаква своя традиция, свой ритуал за приготвянето, сервирането и пиенето му. Но въпреки всички индивидуални вкусове тази напитка има и своите традиции по света, а на места дори към кафето се подхожда като към важен културен ритуал.

Почти всички тези традиции са доста странни и интересни по свой начин. Искам да ви разкажа за някои от тях, защото мисля, че всеки „маниак“ на темата кофеин ще му е интересно да се запознае с тях.

Как пият кафето в Турция?

Една стара турска поговорка свързана с кафето, която любителите на кофеиновата напитка обичат често да използват, гласи: „Кафето трябва да бъде черно като нощта, силно като смъртта, горещо като греха и сладко като любовта.“. За да разберете смисъла на поговорката, то трябва поне веднъж да сте опитали истинско турско кафе.

История 

Пристигането на кафето в Турция датира от завладяването на Египет от султан Явуз Селим, но масовата му консумация е започнала по времето на султан Сюлейман Великолепни.

Първи магазин

През 1544 година двама сирийски араби отварят първия магазин за кафе в Истанбул. Шейх Бостанзаде Мехмед Ефенди издава фетва, в която заявява, че кафето не е забранено, а по-скоро полезно и желано.

Професия кафеджия

Турското кафе се приготвяло от професионален служител, който присъствал в повечето османски дворци, който приготвял напитката за благородниците и богатите османски граждани. Скоро броят на професионалните кафеджии в страната се увеличил. Много от тях отворили свои собствени кафенета.

Първо кафене

Първото турско кафене е открито през 1553 година в Тахтакале. Там консумирайки кафе, се разказвали и слушали най-различни истории. Кафенетата се превърнали във важна част от османското общество и историята на турското кафе. Постепенно напитката започнала да се приготвя и в домовете, по време на семейните събирания. По това време кафето се приготвяло по специфичен начин. Кафените зърна се изпичали, смачквали се и се сварявали в специална кана.

Какво е необходимо за приготвяне на турско кафе?

За да приготвите една порция автентично турско кафе имате нужда от 6 -7 грама /една чаена лъжичка/ ситно смляно кафе, 50 – 60 милилитра вода, захар на вкус, малка чаша, наричана филджан, джезве и лъжичка, която се използва за измерване на количеството кафе и захар и за разбъркване.

Джезве

Джезве или кафеник представлява специален съд за приготвяне на турско кафе. По традиция се изработва от мед. Той има характерна дълга дръжка, която помага да се избегне изгарянето на ръцете по време на приготвянето на кафето. В горната си част е стеснен и има улей за изливане, улесняващ сервирането. В някои страни го наричат ибрик. Размерът на джезвето се избира според броя на кафетата, които трябва да бъдат приготвени за да се запази скъпоценния каймак.

Начин за приготвяне на турско кафе

В джезвето се разбъркват студената вода със ситно смляното кафе и захарта. Поставя се на бавен огън, тъй като времето за приготвяне трябва да е около 5 минути. Изчаква се да започне да се „надига“. Малко преди да кипне на повърхността се оформя светлокафява пяна – каймак. Той запазва намиращите се мазнини в кафето. В този момент джезвето се повдига за няколко секунди и пак се връща върху огъня, като се внимава да не завира и в никой случай не се разбърква. Това се повтаря поне три пъти. Целта е да се образува по-голям каймак. Маха се от котлона и се изчаква около минутка да се утаи. Цялото количество готово кафе се налива в чашата.

Но…

Но има и втори начин за приготвяне на турско кафе. При него кафето и захарта се добавят в загрята вече почти до кипване вода.

Ако поръчвате кафе в турски бар, трябва да уточните колко сладко го искате: без захар – sade, с малко захар – az sekerli,  сладко –  opma sekerli или по-сладко – sekerli.

Как пият кафето по света, турско кафе на пясък

В някои кафенета предлагат кафе, приготвено на пясък. Съставките са същите, но разликата е в начина на загряване на водата. За целта се използва тавичка, дълбока около 10 сантиметра, пълна с пясък. Тя се поставя върху печката. Когато пясъкът се нагорещи се поставя джезвето, като се заравя част от него. Така се нагрява не само дъното, но и от страни, което допринася за по-равномерното затопляне на кафето. Твърдят, че така сварена напитката е по-вкусна и с по-богат каймак.

Как се сервира турско кафе?

Турското кафе се сервира в малки чаши, наречени филджани. Някои от съвременните чаши са с дръжка. Традиционните нямат дръжки, а се държат с върха на пръстите или често се поставят в специален метален съд с дръжка.  Чашите са подобни на тези, в които се пие еспресото.  Това обаче не трябва да ви подвежда. Турското кафе не се консумира бързо, като еспресото. Пийнете малко, поговорете, после сръбнете още малко. Турското кафе е начин за социализиране.

С какво се сервира турското кафе?

Традиционно турското кафе се сервира с локум. Понякога, особено след вечеря, се предлага с малък аперитив, обикновено с ликьор. Но почти винаги турското кафе се сервира с чаша студена вода. Обясняват го с горещия климат. Топлата напитка може значително да повиши телесната температура, а студената вода охлажда.  Освен това кафето предизвиква жажда, заради тръпчивия си вкус, а изпитата вода я компенсира. Според  други, ако редувате глътки кафе и вода, това ще ви позволи да усещате магията на първата глътка, увеличавайки удоволствието от пиенето на турското кафе.

Световно нематериално наследство на ЮНЕСКО

Заради различната техника на варене и специалното си приготвяне, това не е просто  напитка, а оформя цялостна кафе култура с идентичен характер. Ето защо, турското кафе е придобило статут на част от световното нематериално наследство на ЮНЕСКО. Това му донася допълнителна известност и дори много от тези, които не са били в Турция познават вкуса на тази екзотична кофеинова напитка.

Гадателство…

Турското кафе не се използва само за пиене. Ключов компонент от кафе културата в страната е гадателството. След като изпиете кафето си, на дъното на чашата остава утайка.  Може да обърнете чашата върху чинийката на която е поднесена. По този начин се очертават различни символи, образувани от остатъчното кафе. По тях гадателите могат да „прочетат“ миналото, настоящето и да предвещаят бъдещето ви. „Четенето“ в чашата на вече изпития кофеинов еликсир е интересно преживяване, което всеки любител на кафето вероятно би бил любопитен да изпита. Пиещият обаче не може да гледа сам в собствената си чаша.

Как пият кафето по света?

Свързани продукти