Новини

Как пият кафето в Неапол

Как пият кафето в Неапол

Как пият кафето в Неапол

Заедно с пицата, пастата и бабата кафето е символът на Неапол пред света. За неаполитанците то просто е необходим ритуал. Чашката с кафе е част от неизменимите им навици, начин да запомните, че удоволствията от живота трябва да бъдат споделени.

„Ще пием ли кафе?“, „Мога ли да ви предложа кафе?“ – въпроси, на които в Неапол винаги се отговаря положително, защото чаша кафе не се отказва на никого, а който го направи рискува да направи лошо впечатление.

История

Кафето в Неапол е ритуал, който има своите корени още от 1700 година. Да го въведе в културата на града е Мария Каролина от Хабсбург – Лотарингия. През 1768 година тя се омъжва за крал Фердинанд от Бурбон и оттогава кафето се превръща в утвърден навик и незаменим ритуал.

Кукумела

Фундаментална стъпка в историята на кафе културата в Неапол е направена с изобретяването през 1819 година на така наречената Кукумела /Cuccumela/, неаполитанската кафемашина. Тя бързо става част от домакинствата в целия град и прави възможно изоставянето на турската система за инфузия. По-късно е изобретена еспресо машината, която се разпространява  в цяла Италия. Не е подминат и Неапол, но и до днес в града и регион Кампания  има домакинства, които използват Кукумела. През 19-ти и 20-ти век Неапол се „напълва“ с големи и по-малки кафенета и занаятчийски компании за печене. Това го превръща в столица на кафето.

Неаполитанското кафе – ритуали

Пиенето на кафе в Неапол не е просто консумация на напитката, любима на милиони хора по света. Това е претекст, традиция, истински ритуал, момент на социално събиране, среща, почивка.

Зад простата фраза „Трябва да изпием едно кафе“ има обещание за среща, която предполага необходимостта да се говори за нещо.

„Искам хубаво кафе“ е намек за почивка по време на работа.

Докато „Искаш ли кафе?“ е не само покана за консумация на напитката, но е начин да се каже „Ще прекараме ли известно време заедно?“.

Около неаполитанското кафе се въртят различни ритуали, вярвания, обичаи, анекдоти, поезии…

Smorfia  

Неаполитанците са много вярващи. Те гонят лошите влияния с люти чушки, предпазват се от негативни енергии с прочутия червен рог, които талисмани може да се видят навсякъде. Има ги почти във всяка къща. Носят ги закачени на гривната, обеците, колието, в джоба или чантата. Продават се като сувенири или бижута.

Но…

Но те  вярват много и в сънищата. Smorfia е специална неаполитанска книга на сънищата. В нея всяко важно нещо, което сънувате има свой номер. Събуждате се и виждате с кои числа трябва да пуснете тотото днес. В тази книга място е отредено и на еспресото. То е с номер 42.

Cuonzolo

В Неапол съществува един интересен обичай, наречен „cuonzolo“ – консулски. Отивайки на гости, вместо цветя и кутия бонбони, съвсем нормално е да поднесете на домакинята захар и пакет кафе. В миналото са се носели, когато се е посещавал дома на починал, за изказване на съболезнования. Кофеинът дава сила за справяне с нощните бдения. Този обичай се е запазил и до днес, но е леко изменен. Икономическата криза след втората световна война е направила неаполитанците по-практични и те просто приели, че кафе и захар ще са ти по-полезни, отколкото кутия бонбони и букет цветя. Започнали да прилагат този обичай, не само при изказване на съболезнования, но и при едно непринудено гостуване при приятел или роднина.

Спряно кафе

В Неапол кафето се пие горещо, но ритуалът със спряното кафе топли сърцето повече от небцето. Тази традиция, представляваща акт на щедрост, възниква в Неапол през втората половина на 19-ти век. Това е обичай, който се състои в оставяне на платено кафе на бара, което все още не е изпито, за някой непознат, който не може да си го позволи.

Ден на неаполитанската култура на кафето

Градският съвет на Неапол е учредил „Ден на неаполитанската култура на кафето“. Празнува се всяка година на 10 декември и съвпада с деня, в който се празнува и  спряното кафе. Инициативата е създадена за да защити културната идентичност на града чрез подобряване на символите и традициите, които го правят уникален в света.

Любимата смес на неаполитанците

Неаполитанското кафе се отличава със своя силен и решителен вкус, с лека киселинност. Това се дължи на сместа от кафе, която съдържа по-висок процент от сорт Робуста и по-малко количество от сорт Арабика. Във всички смеси обаче се използват само подбрани, високо качествени зелени кафета.

Печене

Много смятат, че тайната на превъзходното неаполитанско еспресо се крие във водата. Но това не е точно така. Според професионалните баристи тайната е скрита в специалното печене, което му придава по-тъмен цвят в сравнение с други италиански региони. Зърната кафе се пекат по-дълго, за да се освободят всички етерични масла, които придават по-силен аромат на напитката. В район Кампания има много и различни пекарни – микро и огромни, занаятчийски и строго професионални. Там са локализирани и много фабрики с изградени традиции и получили известност не само на национално ниво, но познати и по света. Там се намират Kimbo, Toraldo, Motta, Cuore Nero, Inteso, Caffe Borbone, Lollo и много други.

Как пият кафето в Неапол

Ако се намирате в Неапол и искате да изпиете едно кафе като истински неаполитанец, то ето няколко съвета, дори може да се каже правила, които трябва да следвате. Ако искате да изживеете това преживяване по най-добрия начин и като истински местен гражданин те ще са ви полезни.

Седем правила за пиене на кафе в Неапол
 1. Поздравете персонала

  Ще се зачудите какво правило е това? Та това е възпитание. Разбира се, но в объркването, което често се среща в неаполитанските барове, не всеки си спомня да бъде учтив. Добре е на влизане и излизане от бара да поздравите персонала. В Неапол държат много на това.

 2. Касовата бележка

  е на първо място. Ако не сте редовен посетител на даден бар, преди да поръчате кафе, плащате на касата. Едва след това отивате на бара да поръчате, като представите касовата бележка и 20 стотинки за бармана. Това последното с бакшиша не е задължително, но за истинския неаполитанец е закон.

 3. Кафето се пие на бар плота

  Истинска неаполитанска кафе пауза се прави директно на гишето, до много други клиенти, намиращи се в този момент там. Разбира се, ако възнамерявате да побъбрите с приятел, може спокойно да се настаните на масите.

 4. Пъраво се пие вода

  Кафето в Неапол винаги се сервира с чаша вода. Тя ви се дава, докато бариста приготвя вашето еспресо, за да подготвите устата си за напитката. Не се пие след кафето, защото бихте заличили целия аромат, който остава в устата ви.

 5. Горчиво и в гореща чаша

  Неаполитанското кафе задължително се сервира в гореща порцеланова чаша. Всъщност правилата изискват не само кафето, но и чашата в която се поднася да е с температура подобна на току що приготвената напитка. Само по този начин еспресото няма да претърпи „термичен шок“, който може да промени вкуса и аромата му. Обикновено бариста не слага захар в чашата. Ако не ви попитат „Подсладено?“, то със сигурност кафето ви ще горчи.

 6. Кафето се пие последно

  Ако сте решили да поръчате нещо сладко с еспресото, то първо ще ви сервират него. Колкото и да е зает бариста ще ви следи и веднага след като си похапнете ще получите вашето топло кафе.

 7. Оставете едно спряно кафе 

  Ако искате да завършите „преживяването“ си на високо ниво, то оставете едно платено кафе за по-малко щастливите. Според неаполитанците кафето не бива да се отказва на никого!

Накратко, неаполитанците и югът като цяло имат свой собствен начин за разбиране на кафето. Консумиране на еспресо е в центъра на една система, пълна с неписани правила, които са създадени и предавани от поколения.

Нали разбрахте, как пият кафето в Неапол?

 

 

 

Свързани продукти