Новини

Как пият кафето във Франция

Как пият кафето във Франция?

Как пият кафето във Франция

Днес кафето се консумира с удоволствие по целия свят. За голяма част от хората е истинска наслада да започнат деня си с чаша от ароматната напитка. В различните страни кафето се приготвя и поднася по различен начин, а местните култури и традиции се преплитат с уникалния му аромат. В този блог искам да ви разкажа за Франция.

Как пият кафето във Франция

Кафето има силно укрепена позиция на най-популярната напитка във Франция. Към днешна дата около 90% от населението на страната консумират ароматното питие, което означава, че 9 от 10 французи не започват деня си без чаша кафе. Статистиката показва също, че рядко французите се ограничават до една чаша ободряваща напитка на ден. Обичайна практика е едно кафе да се пие за събуждане, а следващите до се приемат за удоволствие. Но от кога се пие кафе във Франция?

История

Първото публично представяне на екзотичната напитка във Франция е през 1664 година. Това става на официален обяд в Лувъра, на който Луи XIV за пръв път опитал кафето. Кралят толкова харесал новото питие, че в последствие дори издал указ, с който го одобрил. Така ЛуиXIV въвел модата да се пие кафе. За този представител на френската монархия разказват, че сам приготвял сутрешната си чаша ароматна напитка, като за това не се доверявал на никого.

Но…

Но всъщност триумфалното появяване на кафето във Франция е няколко години по-късно, през декември 1669 година. По това време Франция и Турция водели по между си сложни дипломатически борби. Представителят на турския султан Мехмед IV – Сюлейман Мустафа Ага бил приет в двореца Сен Жермен ан Ле. През цялото си пребиваване той черпил гостите си с неизвестна черна напитка. Въпреки че дипломатическите контакти не донесли резултати, кафето очаровало французите. Екзотиката на турската кафена церемония – слуги негри, ярки и пищни дрехи, гореща напитка с непривичен вкус и възбуждащ аромат, преплитащ се с уханието на тежък и омайно сладък ориенталски парфюм – всичко това поразило френските аристократи.

Провокации на френските винопроизводители

Постепенно кафето се превръща в любима напитка на голяма част от населението и започва да измества, не по-малко благородната напитка, френското вино. Популярността на кафето става толкова голяма, че оказва негативно влияние върху производството на вино във Франция. Местните винопроизводители започнали да организират нечестни провокации с цел да дискредитират напитката и да я обявяват за вредна. Но нито постоянната пропаганда против кафето, нито пък последвалото осъждане на духовенството не могли да повлияят на популярността му. Френският народ оценявал тази напитка и продължавал да допълва естествения й вкус по своя преценка.

Френско кафе
Как пият кафето във Франция

Как пият кафето във Франция

На опаковката на всеки продукт има маркировка показваща страната на произход. Фразата „Френско кафе“ казва нещо по-различно. Факт е, че във Франция кафени зърна не се отглеждат, но се използват в голямо количество. За да се извлече от тях най-доброто, като вкус и аромат французите се стараят много. Започват още с първия етап от обработката на зелените зърна – печенето им.

А…

Всички самоуважаващи се френски кафенета сами изпичат кафените зърна за своите клиенти. Понякога това става директно пред посетителите. Така напитката е възможно най-ароматна. Съществуват няколко специални технологии за печене на кафе на зърна, но повечето професионалисти предпочитат да ги пазят в тайна.

Класическа рецепта с коняк

Също така е обичайно да се използва неофициалния термин „Френско кафе“, като рецепта за приготвянето на вид кафена напитка. За да я изпълните не е необходимо сложно оборудване. Трябва ви само една чаша, в която да смесите всички съставки, а те са само четири.

Необходими продукти
  1. 40 мл. кафе приготвено от сорт Арабика
  2. 30 мл. френски коняк
  3. 1 – 2 лъжички /според вкуса/ тръстикова захар
  4. Малко количество сметана
Начин на приготвяне

Първо загрейте чашата, в която ще сервирате напитката. Налейте коняка и добавете захарта. Разбъркайте. След това прибавете предварително приготвеното горещо кафе, като внимавате да не се смесят съставките. С помощта на лъжица поставете отгоре сметаната. Правилно направена напитката се състои от три слоя.

Френско кафе с ванилия

Разновидност на френското кафе, широко разпространена в страната, е добавянето на ванилия. На пазара дори предлагат готови опаковки с кафе, които вече съдържат ванилия на прах.

За и против ванилията

Що се отнася до ванилията, има много спорове и несъгласия. Едни са очаровани от букета от вкусове, които предлага напитката ароматизирана с ванилия. Според други тя е напълно излишна и само прекъсва естествения аромат на кафето. Във всеки случай определено си заслужава да се опита едно традиционно френско кафе, обогатено от топлите нотки на сладък аромат на ванилия.

Френска преса

Заслугата на французите е и създаването на един нов вид кафеварка, наречена Френска преса. Това е уред за приготвяне на топли напитки – кафе и кафени напитки, чай и билкови запарки. Предполага се, че първата й версия е създадена във Франция през 1852 година. За съжаление устройството е несъвършено и не отделя утайката от кафе.

Нова версия на френската преса

Новата версия на френската преса е представена и патентована през 1929 година от  миланският дизайнер  Атилио Калимани. В тази кафеварка металната плоча е заменена със специална мрежа, която действа като филтър. В периода след Втората световна война Френската преса се разпространява широко в Европа.

Какво представлява френската преса

Френската преса е съставена от кана /много често произведена от стъкло/ с дръжка, херметически затварящ се капак и бутало. Щифтът на буталото е фиксиран по такъв начин, че от едната страна преминава през капака, а от другата му страна е поставен филтър от стоманена мрежа.

Технология за приготвяне на кафе

Технологията за приготвяне на кафе с френска преса не е сложна. В каната се поставя смляното кафе и се залива с гореща вода. Кафето се смесва с водата и директно отдава аромата си. Продължителността на този процес е от 3 до 6 минути и от него зависи силата на получената напитка. Ако остане кафето по-дълго в горещата вода, то съответно ще се извлекат повече от неговите аромати. Аромата и вкуса на питието се определят и от количеството и сорта на използваното кафе.

При втората стъпка просто трябва сместа да се разбърква. След това се натиска буталото с металния филтър към дъното. По този начин утайката от кафе се отделя от течността. Кафето се налива в чашите директно от каната, в която е приготвено.

Тънкости и тайни на французите

Французите, като истински ценители на деликатните вкусове, знаят много тънкости при избора и приготвянето на кафе напитките. На първо място е изборът на кафе с добро качество, а то никога няма да бъде най-евтиното. Французите дават предимство на доказани марки, които са на пазара от години. Друго на което държат е да смилат сами кафените зърна и то непосредствено преди приготвянето на напитката.

И…

Друга тайна на французите е захарта. Обичайната за нас бяла захар от цвекло не се радва на уважение при приготвянето на кафе във Франция. Напитката се подслажда изключително с кафява тръстикова захар. Смята се, че тя не само е по-полезна от бялата, но също така е в състояние да подчертае по-добре многообразния вкус на кафето.

Изпито кафе, като символичен жест

18 Май 2021 година Франция отвори заведенията след Covid – локдауна. Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът Жан Кастекс направиха символичен жест към заведенията в страната, за които най-после започнаха да отпадат част от ограниченията заради пандемията с Covid – 19. Макрон и Кастекс изпиха по кафе в заведение на открито в Париж близо до Елисейския дворец.

Свързани продукти