Новини

Как ни действа кафето

Как ни действа кафето
Как ни действа кафето

Сутрин е. Звъни алармата за ставане от сън, но ни е трудно да се събудим веднага. Много от нас разчитат на приема на кофеин. Този натурален стимулант е една от най-използваните съставки на света. Напоследък се водят доста дебати по въпроса за това, колко е полезен. Въпреки някои негативни ефекти, има и много ползи, които влияят благоприятно на човешки организъм. Ще се опитам да ви разкажа някои неща кофеина, които може би ще ви е интересно да знаете.

Кофеинът е ксантинов алкалоид, които се съдържа в листата и плодовете на различни растения – кафе, чай, гуарана, какао, кола и около 60 други които създават плодове съдържащи кофеин. Много от тях са разпространени по цял свят в зависимост от температурата, на която цъфтят. Интересен факт е, че кофеинът е природен пестицид. Когато някакъв вид насекомо погълне част от тези растения, то получава и доза кофеин по този начин се парализира или умира. Смята се, че кофеинът не вреди на хората. Използва се като топ психо активно лекарство, което стимулира вегетативната нервна система. Но за малките вредители действа почти смъртоносно.

Кофеинът стимулира мозъкът и централната нервна система, а това ни помага да бъдем по-съсредоточени и по-тонизирани. В днешно време 80% от хората на Земята приемат продукти съдържащи стимуланти всеки ден.

Но как ни действа кофеинът?

След като го консумираме той се усвоява бързо от стомаха ни и веднага се включва в кръвоносната ни система. Директно се препраща в черният ни дроб. Там се разгражда на съединения, които могат да афектират функцията на много органи, като най-голямо влияние оказва на нашия мозък. Кофеинът действа, като блокира ефекта на аденозина. Аденозинът е нервотрансмитер, които отпуска мозъка ни и по този начин ни кара да се чувстваме отпаднали. През деня нивата му постепенно се покачват  и това ни кара с всеки изминат час да се чувстваме все по-изморени, все  по-отпаднали и така до края на деня. Това е главната причина вечер да ни се доспива.

Кофеинът се свързва с аденозиновите рецептори в мозъка без да ги активира. Това блокира ефекта на нервотрансмитера и така оставаме бодри за по-дълго време. Според някои учени и нивата на адреналин в кръвта се повишават и от там нашата продуктивност.

Заради факта, че кофеинът въздейства на нашият мозък, той се приема и като психо активно лекарство. От голямо значение е фактът, че той афектира състоянието ни изключително бързо.

Само като пример: една чаша кафе, след като сме я изпили, има нужда само от 20 минути за да достигне кръвоносната ни система и само след един час тя вече влияе на цялото ни тяло.

Но в кои храни и напитки можем да открием кофеина?

Натурално той се намира в семена, ядки и листа на някой растения. Тези естествени източници, след като се съберат, се преработват и използват за производството на храни и напитки съдържащи кофеин. За да добием представа за количеството което се съдържа в една кофеинова напитка ще ви кажа за някои от най употребяваните от нас. Например в една чаша 240мл.

  • Еспресо 240-720мг
  • Кафе 102-200мг
  • Енергийни напитки 50-160мг
  • Безалкохолни напитки 20-40мг
  • Без кофеиново кафе 3-12мг
  • Мляко с шоколад 2-7мг
  • Какаова напитка 2-7мг

Както виждаме от горната табличка най-голямо съдържание на кофеин има в кафето и по точно в кафе-еспресо.

Но кофеина се намира и в някои храни – примерно шоколада. В 28гр. млечен шоколад се съдържат 1-15мг. , а в същото количество черен шоколад 5-35мг.

Много хранителни добавки, препоръчва за сваляне на килограми също притежават тази съставка. Има я и в някои лекарства против настинка, алергия и в някои болкоуспокояващи.

Какви са ползите от употребата на кофеина?

Няма еднакви хора и кофеинът влияе на всеки от нас различно. Най често обаче, той има благоприятни ефекти. Изпивайки чаша ароматно кафе е възможно да ни се подобри настроението и мозъчната активност. Както вече разбрахме кофеинът блокира аденозина. То оказва обаче влияние и върху други сигнални молекули, като примерно допамин и норепинефрин. И така промяната в начина, по които мозъкът не предава нервни импулси, може да повлияе благоприятно на нашето настроение.

Всеки които иска да свали някои друг излишен килограм трябва да знае, че кофеинът може да ускори нашия метаболизъм и от тук по-бързото изгаряне на мазнини. Заради способността си да стимулира централната ни нервна система кофеинът в една чаша кафе най-вероятно ще ускори метаболизмът ни с 11%. Това от своя страна ще повлияе благоприятно в процеса за изгаряне на мазнините в организмът ни. Ако дневно приемаме само 300мг(чаша еспресо или две кафета) ще можем да изгаряме с до 79кал. повече. Всичко това зависи и от индивидуалния метаболизъм. Някои хора могат да изгорят много повече калории дневно.

Учените смятат, че кофеинът може да понижи риска от диабет тип 2, паркинсона, заболявания на черния дроб. Но те също предупреждават, че хора с високо кръвно, деца, тийнейджъри е по-добре да избягват храни и напитки съдържащи кофеин.

На някои от нас, но не на всички разбра се кофеинът временно повишава кръвното налягане. Учените се опасяват, че тези покачвания и спадове в течение на деня, комбинирани със стреса на които сме подложени постоянно, може да повиши риска от сърдечни заболявания.

Предозирането с кофеин, при някои хора, води до безсъние, тремор, гадене, повръщане.

Но в този хаус ЗА или Против как да се ориентираме?

Дали и колко кафе е подходящо за вас да пиете, зависи от вашия организъм. Някои от нас са много по-чувствителни от други. Способни са да се разтреперят от съвсем малка доза кофеин, примерно парченце черен шоколад. Други си пийват чаша ароматно кафе вечер преди да заспят.

Важно е да имам предвид както ползите, така и опасностите, които вълшебната напитка крие и е разумно да преценим как да и се наслаждаваме.

Вашият коментар