Новини

Какво кафе да избера?

Какво кафе да избера?

Какво кафе да избера?

Какво кафе да избера?

 

Какво по-хубаво рано сутрин от чаша ароматно кафе? То ни събужда и зарежда с енергия за предстоящия ден. Ако кафето е хубаво и качествено, то се превръща в  истинско удоволствие, вълшебство, наслада… Чудесен старт за новия ден!

Но…

Но денят ни може да започне и не чак толкова добре, ако сме избрали некачествено кафе – без аромат, нагарчащо и воднисто. Просто кафе, което не ни харесва, не е за нас, не е нашият вкус. Но как да изберем правилното, нашето?

Субективен фактор при избор на кафе

Всеки от нас има свои вкусови предпочитания, навици, чувствителност. Един и същ вид кафе може да предизвика съвсем различни чувства при различните консуматори. За едни то ще е наслада и удоволствие, а за други просто напитка. Дори може напълно да  го отхвърлят. Някои харесват силно, тръпчиво на вкус кафе, а други предпочитат лекото, със сладки нотки. Има и такива, които търсят мек, балансиран и кремообразен вкус.

Какво кафе да избера?

Както всяко едно нещо и кофеиновата напитка има своите особености и за да допадне точно на нас е важно как я подбираме. Всъщност кафето не е въпрос само на качество, но и на вкус. На пазара се предлагат множество видове и марки кафе, така че смело можем да твърдим, че има за всеки вкус и предпочитание. Но кое е вашето? Ще се опитам да ви дам някои насоки, които ще ви помогнат да се ориентирате в богатия асортимент.

Сортове кафе

Съществуват около 60 разновидности на кафеното растение, но продаваемите зърна се получават само от четири: Арабика, Робуста, Либерика и Екселса. На нашия пазар основно се срещат Арабика и Робуста. Те представляват около 98% от произвежданото кафе в света. Вкусът на кафените зърна зависи не само от вида. Един и същи сорт отглеждан в различни региони има разлика във вкуса. Примерно Арабиката отглеждана в Колумбия се смята за най-качествената.

Арабика

Най-популярното, скъпо и предпочитано кафе е от сорт Арабика. То заема около 65%  – 70% от общото производство на кафе в света. Този сорт е с превъзходен и силен аромат, мек кисело – сладък вкус, но съдържанието му на кофеин е по-ниско. В сравнение със сорт Робуста то е доста по-скъпо, но това не се дължи само на качествата му. Причина за високата му цена е това, че се отглежда по-трудно. Самото растение е по-деликатно, често боледува и са необходими повече грижи за отглеждането му. Понякога загубите на производителите му са огромни, а от тук и високата себестойност на крайния продукт.

Робуста

Другият основен сорт кафе е Робуста. В него съдържанието на кофеин и антиоксиданти е по-високо и затова е доста горчиво и тръпчиво на вкус. Съдържанието на етерични масла обаче е по-ниско и ето защо е с доста по-слаб аромат. Самото растение е много по-устойчиво на заболявания и се отглежда с по-малко грижи, а от тук и по-ниската му цена.

Фалшивият мит за Арабика

Двата сорта сравнени по този начин създават впечатление, че 100% Арабика е най-доброто решение за нашата напитка. Но това е фалшив мит. Фактори като района на произход, вида на реколтата, обработката, транспорта, съхранението на зеленото кафе влияят върху качествата на продукцията, независимо дали е Арабика или Робуста, но не и върху сорта. Сорта кафе е само въпрос на различен вкус. Според много специалисти добре произведена Робуста е за предпочитане от не толкова качествено отгледана Арабика.

Какво кафе да избера?

Оценявайки вкуса на дадено кафе се имат предвид следните основни характеристики – плътност, киселинност и вкус. Ако се чудите какъв вид кафе да изберете, то най-удачния начин да попаднете на точно вашето кафе е да се ръководите от тях.

Плътност на кафето

Плътността на кафето е интензивността и насищането на вкуса в приготвената вече напитка. Някои наричат плътността „силата“ на кафето. Тя се определя от количеството на кофеин в зърната. Напитка съдържаща повече кофеин съответно е по-ободряваща. Ако харесвате по-богато кафе, то трябва да изберете кафе с по-висока плътност.

Друг начин да контролирате плътността на напитката е с използваното количество кафе.  Ако харесвате по-силно, по-плътно питие, то сложете повече кафе при приготвянето. Примерно вместо 6 – 7 грама сложете 8 -9 грама.

Киселинност на кафето

Друга важна характеристика на кафето е киселинността. Ако не знаете точно какво ви харесва, то ви препоръчвам да опитате кафета с различна степен на киселинност – ниска, средна и висока. Така ще изберете тази която ви харесва най-много, точната за вашия вкус. Ако предпочитаното от вас кафе е с по-висока киселинност, то изберете сорт Арабика. Този сорт е богат на липиди и захари, които правят вкуса интензивен и  кисел.

Вкус и аромат на кафето

Когато говорим за вкус на кафето често използваме характеристиките мекота и горчивина. Сравнявайки основните два вида кафета виждаме, че сорт Робуста съдържа повече хлорогенна киселина и кофеин /около 2,5%/ и е с по-малко липиди и захари. Напитката приготвена от този сорт е по-енергийна, но повечето кофеин придава горчивина и по-тежък аромат. Вкусът на Робуста се определя като тръпчив, земен, орехов, дървесен с долавящи се нотки на горчив шоколад. Кафе напитката приготвена от Робуста е силна, с характерна горчивина и земен, шоколадов вкус.

Зърната на кафе Арабика съдържат по-малко кофеин /около 1,3%/, но са богати на органични киселини, липиди и захари. Ето защо тя е с деликатен, сложен вкус и киселинност, които я отличават от сорт Робуста. Напитката получена от Арабика е по-сладка, притежава мекота, има букет от изтънчени аромати, които е невъзможно да се постигнат от сорт Робуста.

Какво кафе да избера?

Ако все още не сте избрали сорта кафе, който е за вашия случай, то казаното до тук може да обобщим така: Ако сутрин искате да се събудите по-бързо, да се заредите с повече енергия за предстоящия ден, то изберете интензивната Робуста, в нея има повече кофеин. Но ако искате да събудите другите у дома с вълшебния аромат на току що приготвена чаша кафе, то ще трябва да заложите на деликатността на сорт Арабика.

Ние обичаме кафето.

Знаем, че вие, нашите клиенти също като нас с нетърпение очаквате чашата ароматна магия. Ето защо искаме да направим всяка чаша кафе най-доброто ви изживяване. Посетете нашия магазин. Там ще намерите над 1000 артикула световно известни марки кафе, кафе машини и аксесоари, които ще ви помогнат да приготвите у дома вашето вълшебно питие.

Свързани продукти