Новини

Какво кафе да избера

Какво кафе да избера

Какво кафе да избера
част 3

 

В предишните блогове ви разказах за някои особености и характеристики на вълшебната напитка кафе. Целта ми беше да улесня вашия избор при покупката му. Но огромния свят на кафето не може да се вмести в няколко страници. Ето защо реших да продължа по темата, макар и да съм сигурна, че няма да мога да засегна всичко.

Разгледахме разликите на двата основни сорта – Арабика и Робуста, така че според  личните си предпочитания и вкусове да можете лесно да откриете вашето кафе. Запознахме се с основните пет критерии за разпознаване на качествената напитка, използвани от дегустатори специалисти. Разбрахте кое кафе е най-удачно за капучино, какво да изберете според вашите предпочитания за киселинност, сила, аромат. Днес искам да видим какво кафе ни е необходимо според начина на приготвянето му.

Начин на приготвяне

За да можете да откриете точно вашето кафе, сред хилядите предлагани на пазара, то освен вкусовите предпочитания трябва да имате предвид и как ще го приготвите. За да се получи напитка от екстракт от кафени зърна съществуват различни методи. Най-популярните са кафе приготвено в джезве, с помощта на френска преса, кубинска кафеварка, кафемашини за еспресо, кафемашина с дози.

Какво кафе да избера

Ако…

Ако приготвите кафе по традиционния за вас начин и не сте особено доволни от резултата /или просто искате да опитате нещо ново/, преценете кой друг метод може да използвате за да получите напитка по ваш вкус.

Моят съвет е да не бързате да купувате уреди. Първо се запознайте с различните начини за приготвяне на кафе. Може да разпитате ваши приятели, близки, роднини. Гостувайте им, опитайте тяхното кафе. Информация за това как да си направим чаша ароматна напитка, може да получите и от компетентния персонал в нашия магазин. Там не само ще ви разяснят и демонстрират съответния уред, но ще ви предложат и да опитате избрания от вас продукт.

Ако сте решили по какъв начин ще приготвяте кафето си, то вече знаете какво точно ви трябва. Например имате кафе машина, която прави отлична напитка с хартиени дози. Лесно, практично, чисто! Влизайки в магазина ще се ориентирате по бързо. Просто избирате между предлагания асортимент на хартиените дози. Остава само да намерите вашия вкус.

Кафе на зърна

Много любители на кафето предпочитат да приготвят своята напитка от току що смляно кафе. Ако и вие сте от тях, то ще ви трябва кафе на зърна. Когато сте начинаещ, то просто отивате в магазина и купувате най-известната марка или тази, която изглежда е най-подходяща за вас. Не винаги обаче това е най-добрия продукт, отговарящ на вашите вкусови нужди. Не е достатъчно да се спрем само на марката или рекламата. По-добрата осведоменост за факторите, които влияят на вкуса на напитката, ви позволява да разпознаете кафето на зърна и закупите правилното за вас.

Какво кафе да избера

Светът на кафето е толкова богат и разнообразен, че да разберем всеки аспект са необходими задълбочени познания. Тези, които пият еспресото разсеяно, дори не се спират да различат ароматните нотки на кафето. Ето защо смятат, че всички кафени зърна са еднакви и една марка е идентична с друга. Но за любителите на кофеиновата напитка ситуацията се променя и разбирането на факторите, които влияят върху характеристиките на кафето става фундаментално.

Как да разпознаем и изберем най-доброто кафе на зърна

Голяма помощ при разпознаването и избора на кафе на зърна може да получим от етикета. Той съдържа ценна информация за сорта, страната на произход на растението,  начина на обработка, степента на изпичане, фирмата производител.

Територията, надморската височина и климатът влияят върху вкуса и аромата на еспресото. Степента на изпичане е определящ фактор за киселинността. Но и метода на обработка на зеленото кафе влияе върху характеристиките на крайния продукт.

Метод на обработка

Обработката на кафето започва веднага след прибиране на реколтата. Това е основен момент в производството, защото обработката на зърната подготвя кафето за следващия процес – изпичане. Обработването на кафените черешки е сложно и се извършва по три различни метода. Това са естествен, измит и полу измит методи. Методът по който се обработват кафените плодове, влияе върху аромата и вкуса на кафето.

  • При естествената обработка на кафените плодове се произвежда богато, плътно кафе със сладки или плодови нотки.
  • От зърна получени по измития метод на обработка се получава напитка, която има по-кисел, плодов и флорален вкус.
  • Полу измитият метод дава отличен компромис във вкуса. Напитката, приготвена от зърна обработени по този метод, има добра киселинност, като запазва сладостта и тялото си.

Страна на произход

Едно от най-разпространените, но грешно вярване за кафето е, че то идва само и изключително от Бразилия. Реалността обаче е много по-сложна. Наистина Бразилия е водещ производител в света, но кафени плантации има не само в Централна Америка, а  и в Азия и Африка.

Климатът, растителността и типът на територията се променят от континент на континент. Това влияе на разнообразието на растенията, а следователно и на кафеното дърво. Семена на един и същи сорт, отгледани при различни условия, ще имат различни нюанси във вкуса и аромата. Ето защо при закупуване на кафе проверяваме  страната на произход.

Ако…

Ако предпочитате напитка с плодови нотки, то подходящи за вас са кафетата с африкански произход. За тези, които ценят еспресо с балансиран вкус, подходящи са продукти от Централна Америка. Азиатското кафе варира в зависимост от района на произход. За тях специалистите съветват да се експериментират и оценяват според собствените вкусове.

Производствени компании

В кафе индустрията съществуват два основни вида производство наречени интензивно и малко производство.

  • При интензивното има тенденция към максимизиране на производството, а това е в ущърб на крайния резултат и на целия процес. Този метод изисква изобилно използване на химикали.
  • Малкото производство се характеризира с компании, които се открояват с вниманието си към работниците и с избора на етични и устойчиви производствени системи.

Като цяло компаниите, които действат съзнателно, обръщат много по-голямо внимание на качеството на предложените на пазара кафени зърна. Етикетът на продукта подчертава тези аспекти. Така ви помага да изберете тези, които търгуват честно и се грижат за запазване на устойчивостта на околната среда.

Като научите за различните производители, ще може лесно да изберете онези марки кафе, които поставят акцент върху цялата производствена верига, стимулирайки всички фермери участващи в нея. Така ще имате възможност да закупите по-здравословно кафе, отгледано без вредни за организма вещества.

Какво кафе да избера

Посетете нашия магазин. Познавайки критериите и параметрите, определящи качеството на дадено кафе, ще ви е лесно да се ориентирате в голямото разнообразие от продукти. Ако все още не сте решили кое точно е вашето кафе и не сте сигурни в избора си, то ще получите квалифицирана помощ от персонала. За нас е удоволствие да ви помогнем да влезете в магичния свят на кафето.

Какво кафе да избера

Свързани продукти