Новини

 Ирландско кафе

Ирландско кафе

 Ирландско кафе

Всеки докоснал се до кафето е бил омагьосан от аромата, вкуса и въздействието му. Това е дало вдъхновение на мнозина да измислят и експериментират нови рецепти и начини за приготвянето му, така че да можем да се насладим на всичките качества, които притежава. Заражда се голямо разнообразие от видове, които продължават да съхраняват магията му. Една от най-разпространените рецепти в света е тази за  ирландското кафе.

Ирландско кафе

Ирландското кафе е кафе напитка, която се класифицира като коктейл със сметана и е единствено по рода си. Приготвя се на базата на черно кафе, ирландско уиски, бита сметана и кафява захар. Класическата рецепта за напитката е патентована и е включена в списъка на официалните коктейли на Международната асоциация на барманите /IBA/ в категория „Съвременна класика“ /Contemporary classics/.

История на ирландското кафе

Кафе, приготвено от сорт Арабика, с добавка на алкохол започва да се пие още през 19-ти век. Съществуват много рецепти, които обясняват какви съставки да използваме и начина по който да я изпълним, но истинската слава печели ирландското кафе. То е създадено спонтанно, благодарение на една случайност, а голямата му популярност се дължи на невероятния му вкус и на добрата реклама. За първи път е направено във Фойнс, малкото ирландско градче с голямо пристанище и транзитното летище Шанън с терминал за хидроплани.

Но..

В началото на миналия век полетите от Европа до Америка през Атлантическия океан са извършвани с хидроплан-самолети. Този метод на транспортиране не предлагал на пътниците комфорт. Самолетите нямали изолация. Кабината била неотопляема и нехерметизирана, а един полет продължавал около 15 – 18 часа. Хидропланите използвани по това време били ненадеждни. Често се повреждали във въздуха и се налагало аварийно кацане във водата. Хората пристигали на летището уморени и премръзнали.

А…

Полетите имали наложително кацане в Ирландия за презареждане с гориво. По време на поддръжката на самолета на пътниците предлагали да посетят близкия бар – ресторант за лека закуска и с надеждата да се стоплят. Международно известни политици, бизнесмени, културни дейци, журналисти посещавали транзитното летище Шанън. За да останат доволни пътниците от обслужването администрацията на летището назначила известния готвач от Дъблин, Джозеф Шеридън на работа в ресторанта.

Но…

Именно при такива обстоятелства се ражда рецептата за ирландското кафе. През 1943 година един от полетите за Ню Йорк кацнал аварийно във Фойнс на международното летище Шанън. Самолетът е излетял, както било предвидено. Поради лоши метеорологични условия обаче не е успял да прекоси Атлантическия океан и след няколко часа полет се е върнал обратно. Пътниците били изплашени и ужасно премръзнали. Влезли в ресторанта на летището за да се стоплят. На смяна бил Джоузеф Шеридън. Той предложил на клиентите горещо кафе с уиски и сметана приготвено по рецепта, която създал наскоро. Питието допаднало на всички, а един от пътниците толкова харесал странния коктейл, че попитал „ Това бразилско кафе ли е?“. Шеридън му отговорил: „Не. Това е ирландско кафе“. От тогава това питие се нарича ирландско кафе и се е превърнало в характерната напитка на летището.

Ирландското кафе в САЩ

През 1951 година журналистът от „San Francisco Chronicle“ Стантън Делаплан опитал ирландското кафе и много го харесал. След като се завърнал в САЩ, той разказал за невероятната напитка на своя приятел Джак Кеплер, който бел собственик на бар Buena Vista. Кеплер се впечатлил от разказаното. След много експерименти със смесване на съставките, той открил идеалните пропорции и метода на приготвяне. Ирландското кафе само за няколко месеца превърнало Buena Vista в един от най-посещаваните барове в Сан Франциско. От 1952 година авторът на рецептата Джоузеф Шеридън започнал работа в този бар, след като се преместил да живее в САЩ. Днес Buena Vista все още работи и предлага на своите клиенти ирландско кафе, като рекордът е 6000 чаши за един ден.

Съставки на ирландското кафе

Съставките на ирландското кафе са четири – кафе, уиски, захар и сметана. В рецептата на ирландското кафе има някои тънкости, които трябва да се спазват. Важни са качеството на съставките и съотношението им. Не по-малко важна е и температурата на компонентите и добавянето им в определената последователност.

Кафе

Кафето, използвано за направата на ирландския коктейл, е от сорт Арабика. За предпочитане е индийска Арабика, така че да се усеща лек шоколадов вкус. Зърната трябва да са средно изпечени. Сортът Робуста е с твърде горчив вкус и не е много подходящ в комбинация с алкохол. Най-добрата температура на кафе основата е от 65 до 75 градуса.

Коктейла се прави от силно черно кафе. Най-добре е кафето да се приготви  с френска преса, но може да се използват турско варено или еспресо.

Сметана

Сметаната, която е препоръчвана за рецептата е с 20% до 30% масленост, но ако нямате такава, може да използвате и с по-нисък процент масленост. Преди употреба, трябва да бъде съхранявана в хладилник. Друг вариант е да разбъркате тази съставка в шейкър с лед. Важното е да се получи правилната температура, около 4 градуса.

А…

Сметаната трябва да се разбие преди да бъде сервирана, но не с блендер, а с бъркалка. Ако не я разбиете достатъчно или изобщо не я разбиете, тя ще падне на дъното и ще се разтвори при допир с уискито. Но не трябва и да е много твърдо разбита. Ще е трудно да се отпива кафето през нея.

Уиски

За ирландско кафе се използва ирландско уиски, а не скоч. За класически вкус подходящо е Jameson, за по-пикантен коктейл –  Bushmills Black Bush, за по-богат вкус –  Knappogue, за плодов аромат – Green Spot, за супер меко ирландско кафе – Teeling Small Batch. За приготвянето на коктейла се използва затоплен алкохол от 35 до 40 градуса. За да се загрее, съда с уиски се поставя в топла вода.

Рецепта за ирландско кафе

Необходими продукти за две порции:

  1. Смляно кафе сорт Арабика – 4 чаени лъжички
  2. Уиски 80 мл.
  3. Леко разбита сметана 90 мл.
  4. Захар или сироп – на вкус
Начин на приготвяне 
  • Първо направете силно кафе по метод, който ви харесва най-много.
  • След това загрейте чашите. За това може да използвате топла вода.
  • Налейте уискито в чашите.
  • Прибавете кафето.
  • Сложете захарта или сиропа и разбъркайте.
  • Разстелете отгоре разбитата сметана. Лесно ще го направите, като използвате гърба на чаената лъжичка.
Как се сервира и пие ирландско кафе

В самото начало ирландското кафе се е сервирало в халби за бира. По-късно са създадени специални чаши с дръжка, изработени от термо стъкло за да издържат на по-високата температура. Преди приготвянето на коктейла чашата се затопля, като се залива с гореща вода или се използва парата от кафе машината. Ирландското кафе се сервира без лъжица, сламка или захарница. Консумиращият не трябва да добавя нищо, а и не трябва да разбърква напитката.

И накрая…

Коктейлът се пие бавно. Трябва да се усещат постепенно преливащите се вкусове на сметана, кафе, уиски. Трябва да се изсмуква кафето през сметаната, но без да се използва сламка. Този коктейл се сервира със сладкиши, като суфле или сладкиши с маскарпоне. Но вкуса на ирландското кафе никога не се прекъсва от нищо. Докато се пие не се похапват торти, бонбони. Вкусовите усещания трябва да се получават само от коктейла.

Вече знаете как да си направите освежаващо ирландско кафе

Свързани продукти