Новини

Ефект на кафето през лятото

Ефект на кафето през лятото

Ефект на кафето през лятото

 

Дългоочакваното лято пристигна и се намираме в най-топлите месеци на годината. Жегите ни подтикват към хладината на морето и планините. Наред с планиране и организиране на така дълго жадуваната ваканция, топлото време ни подтиква да променим и начин си на хранене. Според диетолозите един от най-важните хранителни съвети за по-добро посрещане и прекарване на лятото е да пием достатъчно вода.

Но…

Но още при първите високи температури и знойна жега е важно да си дадем сметка и за получаване на правилна хидратация дори и от храната, които приемаме. Експертите препоръчват да се пие поне два литра течности  на ден и винаги да носим  бутилка вода със себе си.

През…

През горещите летни дни, за да се поддържа нормална температура на нашето тяло, ние се потим. С потта губим минерали, витамини, соли. За тяхното възстановяване е необходимо в диетата ни да включим плодове и зеленчуци. Но ако сте истински почитател на кафето, със сигурност ще искате да знаете как да комбинирате любимата си напитка с горещините през лятото и как ще се отрази то на здравето.

Ефект на кафето през лятото

Сигурна съм, че много от нас споделят идеята, че винаги е точното време за глътка хубаво кафе. Въпреки високите температури и знойното слънце продължаваме да желаем онзи вълшебен вкус и неустоим аромат на питието, което ни дава енергия и жизненост. Мнозина може би се питат какъв ефект може да има кафето върху нашето здраве именно в горещите летни дни. Притесняват се за своето артериално налягане, не са сигурни дали кофеина няма да им подейства дехидратиращо, не знаят топло или студено кафе да предпочетат.

Обаче…

Обаче според специалистите няма място за притеснение. Димяща чаша с току що приготвената ароматна напитка е идеалния начин да започнем новия ден и през горещото лято. В този блог ще се опитам да споделя с вас, това което намерих по този въпрос в мрежата, за да разсея съмненията и притесненията ви, разбира се ако сте ги имали.

Кофеин и дехидратация

Само допреди няколко години се разпространяваше фалшивия мит, че кофеинът може да е отговорен за дехидратацията на нашето тяло. Поради тази причина много хора все още имат съмнение относно възможността за консумацията на кафе и то най-вече през горещото лято. Според някои проучвания, проведени към края на миналия век, кофеинът приеман във високи дози би имал диуретичен ефект. Следователно консумирането на напитки и храни съдържащи кофеин в момент, когато температурите са високи, може да причинят дехидратация. Множество последващи изследвания отрекоха тези твърдения заявявайки, че няма връзка между приетия от нас кофеин и дехидратацията, разбира се в нормални количества. Ето защо спокойно можем да си пийнем две, даже три чашки кафе без риск да се обезводним.

Спортистите и кафето

В едни от тези широкоспектърни изследвания са анализирани и ефектите, които оказва кофеина върху спортистите, тъй като те са изложени на по-голям риск от дехидратиране поради усиленото изпотяване по време на ежедневните им тренировки. Реално при тези случаи не са отчетени отрицателни ефекти. Точно обратното. Изследователите са установили, че спирането на употребата на кафе при обичайните потребители е повлияло негативно на представянето им.

Жегите и артериалното налягане

Всъщност приемането на кофеин в нормални или умерени дози не представлява никакъв риск за здравето. Напротив, през горещите летни месеци с обилното изпотяване не само губим минерални соли, но и кръвното ни налягане се понижава. Един от помощниците за регулирането му може да се окаже точно кафето.

Студено или горещо кафе през лятото?

За да се отървем от усещането за жега през лятото, много от нас решават да се откажат от удоволствието от горещото кафе и избират алтернативни напитки, като студено кафе с лед или кремове направени на базата на кафе. Ако обаче предпочитате интензивния аромат на току що приготвено еспресо, то не е необходимо да се отказвате от това удоволствие.

Студено кафе

Всъщност студените или замразени напитки доставят моментно удоволствие. Пиенето на малко количество студено кафе има охлаждащ ефект, който продължава само няколко минути.

Горещо кафе

Знаете ли, че горещите напитки помагат на тялото да управлява по-добре вътрешната си температура, увеличавайки изпотяването? Това означава, че противно на общоприетото схващане, именно горещото кафе има охлаждащ ефект когато температурите са високи и е горещо.

Ефект на кафето през лятото

Освен стимулирането на термо регулаторния апарат на организма, еспресото през горещото лято има и много други предимства.

  • Помага за възстановяване на енергията и преодоляване на умората, свързани с високите температури и изпотяването.
  • Позволява ни да попълним необходимите за тялото минерални соли и оксиданти, които сме изгубили с потта.
  • Действа добре и в случай, че кръвното ни налягане в резултат на жегите се е понижило.
  • Помага да избегнем световъртеж и дори припадък провокирани от високите температури.
  • Дори и в малка степен помага за попълване на течностите, загубени с обилното потене.
  • Стимулира тялото ни да преодолява умората, свързана с топлината.

Колко кофеин да приемаме през лятото?

Ще ви кажа какво мисли по този въпрос известната италианска докторка диетолог Рупали Дата. Според нея приемът на кофеин през лятото не ни вреди, но стига да не прекаляваме с количеството. За дневна доза тя препоръчва около 250 милиграма, а това е около 2 – 3 чаши еспресо.

Избор на правилната кофеинова напитка

Друг важен съвет, който ни дава доктор Дата, е как да изберем правилните напитки, които да консумираме. Според нея чаят и кафето са за предпочитане, докато другите стимулиращи /т.н. спортни/ напитки трябва да ги избягваме. Последните всъщност се считат за по-вредни от чаша чай или кафе, тъй като съдържат много повече захар.

Ефект на кафето през лятото. Заключение

Кафето приемано в умерени количества не причинява проблеми с дехидратацията. Любимата ни напитка има много ползи през лятото, защото помага на тялото да посрещне горещите дни по-енергично. Митът за студеното кафе е разсеян. Топлите напитки са здравословни в горещите дни, тъй като стимулират терморегулацията  на организма. Ето защо няма нужда да се отказваме от кафето през горещия сезон. Спокойно може да пием две до три чаши еспресо на ден, без да се страхуваме. Според лекарите тези количества спокойно могат да се приемат и то без опасност от странични ефекти.