Новини

Други видове кафе

Други видове кафе

Други видове кафе

Макар и най-разпространени за употреба, кафетата от сортове Арабика и Робуста далеч не са единствените. Съществуват още много видове, като примерно Liberica, Racemosa, Excelsa, Mauritiana, Stenophylla и други. Те са по-малко популярни, по-рядко срещани в търговско обращение и с по-малко икономическо значение.

Кафе Либерика…

Caffea Liberica, или наричаното още Либерийско кафе, е друг вид, което се среща на пазара.  Представлява по-малко от 2% от отглежданото кафе за промишлени цели. Нарежда се на трето място в световен мащаб след колоса Арабика, заемащ около 65% от световното производство на кафе и Робуста – около 30%.

Външно описание…

Кафе Либерика е растение от семейство Брошови, от което се произвежда кафе. Представлява много високо дърво, достигащо до 20 метра, но в плантациите където се отглежда се подрязва до около 5 метра за по лесно прибиране на реколтата. Има много по-големи листа от Арабика и Робуста. Кафените плодове са също по-големи по размер. Дълги са 3 см и имат широчина 1,5 см. Зърната на Либерика не само са по-големи, но са и уникални по форма. Те са  асиметрични, като едната страна е по-дълга от другата, създавайки характерна „кука“ на върха. Централната бразда  е по-назъбена в сравнение със зърната на другите търговски видове.

Къде растe?

Родината на кафе Либерика е Западна и Централна Африка, но днес то расте във почти всички страни на черния континент. Но не се среща само там. Има го и в Индонезия, Филипините, Шри Ланка, Сейшели, Андаманските и Никобарските острови, Малайзия.

История на кафе Либерика…

За пръв път кафе Либерика е култивирано с търговска цел във Филипините. Около 1740 година испански монаси го пренасят в град Липа. През колониалния период кафе Либерика е основния вид кафе отглеждано на островите. Изнасяно е предимно в западните страни, където цената му е била до пет пъти по-висока от цените на кафе на зърна от другите видове. През 1890 година, по време на световната пандемия от ръжда на кафето, са унищожени над 90% от насажденията от Арабика в света.

Плантациите с кафе Либерика оцеляват по-дълго. В крайна сметка и те се поддават на болестта. Това довежда до колапс на кафе индустрията на островите. Опитвайки се да намерят решение на този проблем, фермерите и правителствените агенти се насочили към насажденията в Либерия. И така първата държава, която натурализира този сорт е Филипините – по това време територия на САЩ. Това решение до голяма степен подпомогнало икономиката на страната, тъй като за известен период от време тя била единствен доставчик на кафе.

Обявяването на независимостта на Филипините през 1949 година спира доставянето на кафе от САЩ. Едва през 1995 година Либерика отново се появява на световния пазар. Природозащитници спасили последните останали дървета, като ги присадили във Филипински региони, където климата е по-подходящи за развитие на това растение. За съжаление това усилие се случило твърде късно. Когато новата реколта Либерика била готова да излезе на пазара, Арабика вече носела короната на царуващ сорт кафе в света. Слабото му присъствие на пазара се усеща и днес.

Държави производителки на кафе Леберика…

Кафе Либерика е високо ценен и се отглежда широко във Филипините, макар и до голяма степен предимно за местния пазар. Основните производители на филипинския сорт Либерика са Батангас и съседната провинция Кавите. Един от най-известните видове от либерийското кафе е т. нар. Барако. В края на 19 век Либерика също е пренесена и в Индонезия за да замени дърветата от Арабика убити от болестта на кафената ръжда. Отглежда се в части от Централна и Източна Ява и Западен Калимантан. Днес се произвежда и в Малайзия, но Филипините остават главният производител на кафе Либерика.

Вкусови характеристик…

Семената на кафе от сорт Либерика  се определят, не само като единственото кафе на зърна в света с толкова неправилна форма, но и като зърна с уникален аромат, състоящ се от цветни плодови нотки, с пълно тяло, което притежава опушен вкус. Тези които са пили кафе Либерика казват, че то е различно от всяко друго кафе, което някога са опитвали. Според мнозина дори няма вкуса на кафе и заявяват, че има твърде „дървесен“ вкус. Концентрацията на кофеин в кафените зърна на този сорт е най-ниска от трите вида – 1,23 %. За сравнение Арабика съдържа 1,61%, а Робуста 2,26%.

Използване на кафе Либерика…

В чист вид кафе Либерика се използва рядко. В повечето случаи се добавя в различни смеси за капучино, макиато и др. Растението не се страхува от болести, с изключение на ръждивата гъба. Поради своята рядкост и ограничено предлагане на глобално ниво, цената на зърна кафе Либерика е по-висока от цените на другите видове.

Кафе Екселса…

През 1903 година в Африка е открит нов вид кафено дърво и е наречено с името Coffea Excelsa. Ботаниците смятат, че този вид всъщност е само разновидност на кафе Либерика и за това правилното му научно име е Coffea Liberica yar.dewevrei. Но двата сорта толкова много се различават по между си, че някои членове на общността на кафето мислят за него като за отделен вид. Производители и търговци все още наричат този сорт Екселса.

Външно описание…

Този вариант е един от най-редките видове кафе в света. Височината на дърветата е впечатляваща Определят го като кафено дърво с най-здравата стойка, има силен растеж и това го прави едно от най-големите растения за кафе в света. Има добре развита в дълбочина коренова система. Това му позволява да расте на места, където вали малко или почти не падат валежи.

Има големи овални листа, кората му е сивкава на цвят. Цветовете са бели, с червеникави нюанси и са групирани в гроздове. Плодовете му имат дълъг период на зреене 12 -14 месеца. Растението е приблизително с размерите на сорт Либерика. Характерно за тях е че имат  червени до лилави листа, които с времето стават зелени.

Къде се отглежда…

Кафе Екселса  расте най-вече в Югоизточна Азия. Отглежда се предимно около езерото в Чад. Тук той е един от основните източници на доходи в страната. Представлява само 1% от световния пазарен дял. Не съвсем доброто качество на Екселса се дължи на факта, че расте в полусухи райони. Въпреки това днес във Филипините и Индонезия могат да се намерят отлични кафени култури на този сорт. Отглежда се още в Сиера Леоне, Либерия, Виетнам, Централноафриканската република.

Вкусови характеристики…

Този вид кафе е не само рядко, но и доста непознато. Зърната на кафе Екселса, оставени да отлежат, дават кафе с ароматен и приятен вкус, подобен на този на кафе Арабика. Твърди се, че притежава тръпчив и плодов корпус, с вкусове напомнящи на леко печено. Специалисти оценяват този вид като много атрактивен и го смятат за изпитан деликатес. Това личи и от високата цена. Силният ароматен вкус е изключително изразен. Някои го намират дори за доста грубо и обясняват, че ще трябва да свикнете с него.

Използване…

До голяма степен кафе Екселса се използва в смеси, за да придаде на кафето допълнителен вкус и сложност. То е дори по-малко популярно от сорт Либерика. Екселса е изключително рядко и много скъпо кафе. Заради това не е особено интересно за кафе индустрията. Това обяснява и ниския дял на световния пазар.

Ако се чудите какво кафе да изберете, то разгледайте нашия каталог. Освен големия избор от видове и марки ще останете изненадани и от цените ни. Искам да ви обърна специално внимание на кафе Лаваца. Този месец може да се възползвате от специалните промоции, които ви предлагаме, да опитате вкусове, които може би не познавате, а защо не и да спестите някой лев.