Новини

Други видове кафе 2

Други сортове кафе 2

Други сортове кафе 2

Масово в света се консумират  два вида кафе – Арабика и Робуста. В търговско обръщение също се срещат, макар и в много по-малки количества, Либерика и Екселса. Но знаете ли, че има най-малко още 100 вида кафе? Почти невъзможно е да ги опитаме всичките, но поне да направим кратка обиколка на по-малко известните.

Кафе Рацемоза – Coffea Racemosa…

Кафе Рацемоза е вид цъфтящо растение от семейство Rubiaceae. Представлява отворен храст или малко дърво, което расте на 3,5 метра височина. Има единични или на гроздове цветове, разположени по протежение на клонките. Големината е около 2 см в диаметър, с бял до розов  цвят. Цъфти между септември и февруари. Плодът е с почти сферична форма и е лилав или черен, когато узрее. Узрелите кафени черешки се събират в дивата природа за месна употреба, като кафе напитки. Големината на зърната е едва една трета в сравнение с тези на Арабика. След изпичане те се смилат на прах и се използват за приготвяне на кафе напитка. Необичайното за тях е, че докато се пекат понякога те се поръсват със сол.

Къде се отглежда…

Срещат се в крайбрежния горски пояс между северната част Квазулу – Натал в Южна Африка и Зимбабве. Широко се култивира от португалците, през 60-те и 70-те години на миналия век, в Мозамбик. Адаптиран към местния климат, той е устойчив на суша и расте на песъчливи почви.  В момента има само две останали плантации, отглеждащи кафе Рацемоза, на остров Ибо и в Хлухлува.

Вкусови характеристики…

Кафе Рацемоза е по-малко известен сорт, подобен на Арабика. Има сравнителна ниско ниво на кофеин – по-малко от половината от това на кафе Арабика и около една четвърт от това на Робуста. Полученото кафе е много ароматно.

Кафе Стенофила – Coffea Stenophylla…

По хълмовете на Сиера Леоне спонтанно растат кафени дървета от много рядък вид, различен от Арабика и Робуста, наречени Стенофила. Тя е почти изчезнала защото се смята за не много комерсиална. Достигане  на зрялост отнема 9 години.

Външно описание…

Кафе Стенофила е гъсто разклонено, вечно зелено дърво. Достига височина до 6 метра. Има противоположно разположени листа с назъбен ръб и остър връх. Съцветието се състои от малки, звездовидни, бели и ароматни цветове. Когато плодът узрее е с пурпурен цвят. Всяка черешка съдържа две семена – две кафени зърна. Понякога обаче е възможно едно от двете семена да отпадне и да се развие само едното. Тогава това единично семе приема закръглена форма и го наричат „караколито“. Зрелите плодове са тъмно лилави на цвят, за разлика от тези на Арабика, които стават червени, когото узреят.

Името…

Кафе Стенофила получава името от формата на листата си. Номенклатурата произлиза от гръцките stenos – тесен и phyllon – лист, което означава „кафе с тесен лист“.

История…

Кафе Стенофила е открито от шведския ботаник Адам Афцелиус през 18 век и е публикувано  за първи път от шотландеца Джордж Дон. През 1894 година сър Уилям Х. Куейл Джоунс, заместник губернатор на Сиера Леоне, получава проба от семената. Растението е отгледано в Кралските ботанически градини в Кю и пробите са изпратени в Тринидад.  През 1898 година, началникът на Кралската ботаническа градина в Тринидад докладва, че растенията са дали първи плод четири години след засаждането им. Той описва вкуса на сварената напитка като отличен, равен на най-доброто кафе Арабика.

Къде расте…

Кафе Стенофила е много устойчив на суша, но не издържа на температури по-ниски от 1 – 2 градуса, Ето защо е разпространен само в тропическата зона. Тъй като е растение, обичащо сенчестите места, се среща по върховете на хълмовете в тропическите гори, на надморска височина 200 – 700 метра. Производственият му цикъл е свързан главно с разпределението на дъждовете. През сухия период почти не расте и цветните пъпки са във фаза на покой. С първите дъждове растението подновява фазата на вегетативен растеж и цъфва. Опрашва се от вятъра или от насекоми, главно диви пчели.  Костилката се развива бавно в продължение на 6 – 8 седмици. След това плодовете нарастват бързо по обем и тегло. Водното им съдържание се увеличава до 85%. Растежа на плода е завършен след около 30 – 35 седмици след цъфтежа. Започва фазата на зреене, която е с различна продължителност. След беритбата,  узрелите плодове се обработват както по сухия, така и по мокрия метод.

Вкусови характеристики…

Всеки, опитал напитка приготвена от кафе Стенофила, намира голяма прилика с кафе Арабика. Не само се твърди, че вкусовия профил е много сходен с този на най-добрите сортове Арабика, но го определят като сложен и естествено сладък, с вкус на чай. Описват го още като кафе със средно висока киселинност, плодова нотка и много добър после вкус.

Бъдеща употреба на кафе Стенофила…

Кафе Стенофила има по-малки плодове и по-нисък добив в сравнение с доминиращите търговски видове Арабика и Робуста. Ето защо почти не се използва в световното производство на кафе. Изследване направено през 2018 година показва, че в момента кафе Стенофила не се култивира за търговски цели. Извършено е търсене за откриване на живи екземпляри. През 2019 година са открити дървета растящи в дивата природа. В момента този запас от растения се размножава за бъдеща агрономична оценка, както и за защита на вида.

Но…

Според някои учени кафе Стенофила може да се използва за по-нататъшно разнообразяване на генетичното съдържание на култивираното кафе по света. Установено е, че кафе Стенофила има добри агрономични резултати на ниски височини – около 150 метра. Това може да разшири потенциалната площ използвана за отглеждане на кафе, която обикновено е повече от 800 метра надморска височина. Установено е още, че то е вид устойчив на топлина и някои учени смятат, че може да помогне за намаляване на въздействието на климатичните промени върху производството на кафе.

Заплахи…

През последните няколко десетилетия се наблюдава силно обезлесяване в горите на Нова Гвинея. Това  засяга дивите популации. А именно тук е естествения ареал на кафе Стенофила. Ето защо се счита за уязвим вид и е включен в Червения списък на IUCN. Днес кафе Стенофила се култивира в малък мащаб в различни територии от Западна Африка. Понастоящем видът не е известен извън своите райони на произход.

Обаче…

Ние обичаме кафето и искаме да споделим богатството му със всички. Ето защо ви предлагаме да разгледате нашия магазин. Там, специално за вас, сме се постарали да съберем едни от най-известните марки кафе. Почти съм сигурна, че ще откриете вашата. А може и да опитате нещо ново или да се възползвате от промоцията ни. Този месец за нас е месец на Лаваца. Всички продукти на тази марка са с невероятни цени. Не се колебайте и поръчайте. Остават броени дни.