Новини

Децата и кафето

Децата и кафето

Децата и кафето

Темата за децата и кафето е доста деликатна. Малчуганите, виждайки как родителите им с удоволствие пият по една или няколко чаши кафе на ден, могат да поискат да го опитат или още по-лошо да го изпият.

Могат ли децата да пият кафе?

Този въпрос си задават много родители, най-вече когато децата им поискат и те да пийнат от тази така любима на техните родители напитка. Някои смятат кафето за отрова за всички деца, а други си признават, че са им давали да опитат по малко още от бебешка възраст, като са потапяли пръст или залъгалката в чашата.

Децата и кафето

Очевидно проблемът сам по себе си не е самата напитка, а съдържанието на кофеин в нея, чиито ефекти върху нашето тяло познаваме добре. Всъщност кофеинът е психоактивно вещество, което действа върху централната нервна система, като я стимулира. Веднъж попаднал в организма ни генерира усещането за повече енергия и реактивност в тялото. Но как влияе той върху детския организъм? Могат ли деца да приемат кофеин? Ако могат, то в какви дози? Нека разберем мнението на експертите и разгледаме някои алтернативни решения.

Ефекти на кофеина върху детския организъм

Дългосрочните ефекти на кофеина върху развитието на мозъка на децата засега не са известни. В краткосрочен план обаче кафето, както напитки и храни съдържащи кофеин, могат да имат странични ефекти най-вече при малките. Те се изразяват предимно в хиперактивност, безпокойство, безсъние, стомашни болки, главоболие, загуба на апетит, повишена стомашна киселинност, тахикардия, затруднения с концентрацията в училище и в спорта и др. Тези симптоми не е задължително да засегнат всички деца приели кофеин, но е по-вероятно да се появят особено при по-малките.

На каква възраст децата могат да пият кафе?

Всички деца по-рано или по-късно, като гледайки родителите си да си почиват с чаша кафе /а може би и придружена с нещо сладичко/, усещайки неповторимия му аромат във въздуха ще поискат и те да опитат. Но кой може да ги вини за това? Та нали и най-запалените пиячи на кафе са били деца.

Прием на кафе от деца до 6 години

Експертите са категорични и съветват да не се дава кафе на деца под 6 годишна възраст. Кофеинът при възрастните не причинява никакви последствия, но приет от децата през първите шест години от живота им може да повлияе негативно на нервната и сърдечносъдовата система, увеличавайки риска от киселини на стомаха и намаляване на способността му за смилане и усвояване на протеините. Децата на тази възраст все още нямат необходимите ензими за да усвоят кофеина. Още по-сериозен може да е ефектът му при новородените. При тях може да причинят сърдечни проблеми или дори тежка тахикардия.

Прием на кафе от деца над 6 години

При деца над 6 годишна възраст ситуацията е различна. Обикновено горчивият вкус, който характеризира кафето, не се харесва на малките, така че е много вероятно те вече да нямат желание за него. В тази възраст приемът на кафе е възможен, но само ако спазвате определени граници.

Прием на кафе от деца над 10 години

Около 10 годишна възраст може да започнете да подправяте млякото с няколко капки кафе, но без да прекалявате. Повече от достатъчно е около 1/3 чаша за да оцвети питието и да даде на детето усещането, че пие приятна и най-вече „пораснала“ напитка.

Прием на кафе от деца над 12 години

Много специалисти са на мнение, че след навършване на 12 годишна възраст кафето може постепенно да се въведе в диетата на детето. Всъщност в тази фаза на развитие на организма преди юношеството, способността за прием на кофеин се увеличава. Но препоръчителната доза е една чаша кафе на ден приета за предпочитане сутрин. Това определено е най-подходящият момент за да започнете да включвате в диетата на вашето дете кафе.

Телесно тегло

В пред тийнейджърската фаза казахме, че децата могат да пият кафе, но количеството му трябва да бъде съобразено с телесното тегло. Според специалистите то е 2,5 мг. на килограм и съветът им е да се избягва превишаването му, като се проверява съдържанието на кофеин и в другите храни и напитки, консумирани ежедневно.

Децата и кафето

Като обобщение, абсолютно да се избягва даването на кафе на деца на възраст до 6 години. В периода от 6 до 12 години е възможно приемането на малки количества, като примерно да оцветявате млякото за закуска с няколко капки еспресо. След навършени 12 години се позволява по една чаша дневно.

Безкофеиново кафе

Тъй като не кафето, а кофеина е проблема много родители решават да дават на детето си безкофеиново кафе, вярвайки, че липсата му е достатъчна за да направи напитката безвредна. В действителност това съвсем не е вярно.

Напротив

Приемът на безкофеиново кафе при децата може да причини много повече вреди от традиционното кафе. Технологията за извличане на кофеина използва методи, които леко променят естеството на продукта, а това го прави още по-вреден за растящото дете. Разбира се безкофеиновото кафе е напълно безопасно за възрастните.

Внимание

Трябва да се има в предвид, че кофеина не се съдържа само в кафето. Той присъства в много енергийни напитки и чайове, както и в много храни, като бонбони, снаксове и закуски. Поради тази причина е необходимо общото дневно количество внимателно да се преценява. За да сте сигурни, че детето ви не превишава определената доза кофеин за възрастта си добре е да четете етикетите на всичко, което приема ежедневно.

Алтернативи на „кафе“ за деца

Знаем колко любопитни са децата. Растейки те откриват света и искат да видят, пипнат, усетят всичко около тях. Често затрудняват родителите си, като искат да опитат всичко от масата и не приемат отказ с обяснението: „Още си малък за това“.

Но…

Но какво да направите, ако децата искат да се почувстват част от вълшебния ритуал, затворен в чаша кремообразно и ароматно кафе? Едно добро решение е да им предложите ечемично кафе. То изглежда почти като традиционното. Може да накарате детето да се почувства страхотно, като му приготвите чаша кремообразно и наситено кафе, почти същото като вашето.

Децата и кафето

Важното е да изберете продукт, който не съдържа никакъв процент кафе и е направен от 100% чист и натурален ечемик. Съществуват и други алтернативни напитки на еспресото, като женшен и чай. По този начин и най-малките ще могат да изпитат удоволствието от чаша хубаво еспресо и да се почувстват част от света на възрастните. Разгледайте нашия онлайн магазин. Там ще намерите богато разнообразие от алтернативни напитки за деца за различни видове системи кафе машини.