Новини

Ден на сладкишите с кафе

Ден на сладкишите с кафе

Ден на сладкишите с кафе

 

На много от нас ни е трудно да започнем деня без сутрешното си кафе. Дали това е  пристрастяване или някакъв вид плацебо ефект не мога да кажа, но ако не се заредим с обичайната доза кофеин от сутринта, то денят ни не е същия. Започваме го нервни, сърдити, без настроение и определено сме трудно поносими за околните. Всичко това може да ни го спести невероятният аромат и несравнимият вкус на чаша кафе, която ни събужда и раздвижени от кофеина сме готови да посрещнем поредния ден.

Използване на кафето в миналото

Етиопци са използвали кафе на зърна, като стимулираща храна. Смесвали са сурови кафени плодове с животинска мазнина, като от тях са оформели не големи дискове използвани предимно от войниците. Дори са приготвяли вино от ферментиралия сок на узрелите кафени плодове. Напитката, която познаваме днес като кафе, няма голяма прилика с тази, приготвяна от етиопците в миналото. Тогава са я приготвяли от цели кафени зърна и затова е била доста светла и блудкава. Приблизително така се еизползвало кафето в миналото.

Днес…

Днес традициите за приготвяне и пиене на кафе по света са много и различни. Всички познаваме турското кафе приготвяно в джезве и сервирано в традиционната филджан, придружена с чаша вода и сладкиш, често локум. Или гръцкия метод на поднасяне, при който със завиден похват напитката се изсипва отвисоко за да се образуват възможно най-голям брой балончета като синджир. Колкото повече са балончетата, толкова по-добър е майсторът на кафе. На италианците, които първи внасят кафето в Европа и го превръщат в комерсиална напитка, можем само да благодарим. Създаденото от тях еспресо е любима напитка на много хора.

Национален ден на кафе тортата

Но освен като ободряваща напитка, днес кафето се използва в много по-широк спектър. Едно от приложенията му е в кулинарията. Намираме го в рецептите на известни майстори готвачи от цял свят. Те го включват в приготвянето на торти, сладкиши, кремове, сладоледи, коктейли. Кафето така е навлязло в сладкарството, че в САЩ дори е определен ден от календара на който се чества Национален ден на кафе тортата – Coffee Cake Day. Той се провежда всяка година на 7 април.

Ден на сладкишите с кафе, тортата

Тортата е сладкиш, най-често с кръгла форма. Срещаме я на всякакви тържества и специални събирания. Обичана е от всички – деца и възрастни и почти няма празник, на който тя да не присъства. Намира се в менюто на всеки ресторант, заема важно място в сладкарници и барове. Във всяко кафене, наред с любимата чашка кафе, може да си поръчаме и нещо сладко. Торта похапваме докато отпиваме от чашата с кафе, а от тук идва и името й – „Кафе торта“ или торта, която придружава кафето ни.

Ден на сладкишите с кафе, история…

Създателят на тортата е неизвестен. Предполага се, че изобретяването,  еволюцията и популярността й започва в Египет около 1400-та година. Около 1600-та година в Европа пристига кафето и врати отварят първите кафенета, където кофеиновата напитка е придружавана от парче сладкиш.

През 16-ти и 17-ти век тортата се усъвършенства и набира популярност. Според историците първата известна торта идва от Дрезден, Германия. Впоследствие датчаните я заимстват от германците и създават своя култура на ядене на сладкиш, докато си пият кафето. В резултат сладкишите за кафе се развиват, като културен модел.

Около средата на 19-ти век важно място в културния живот, в почти всички държави, заемат така наречените литературни кафенета. В тях се срещат и изявяват млади и вече утвърдени писатели и поети. В техните литературни произведения често се споменават  и възпяват кафето и сладкишите. Около 1965 година, в резултат на имиграцията, популярността на пиенето на кафе със сладкиш е пренесено и разпространено в Ню Йорк, Ню Джърси, Делауеър и постепенно завладява почти всички Американски щати.

Куриозни факти за тортата с кафе
 • Смята се, че първите известни кафе сладкиши произхождат от Дрезден, Германия под формата на разрязана на парчета торта.
 • Повечето кафе сладкиши не съдържат кафе в състава си. Те са предназначени за консумация с чаша кафе.
 • Първите американските готварски книги, съдържащи рецепти за торта с кафе, са издадени още през 19-ти век.
 • Има сладкиши, предназначени за сервиране с кафе, които имат включено в състава си и кафе.
 • Според някои кулинарни историци тортата с кафе не е създадена от някой. Тя е еволюирала от различни форми на съществуващи вече торти.
Видове торти

Тортата се предлага в набор от множество съставки, които определят и различните й вкусове като черешова, шоколадова, ябълкова и много други. Една от малкото торти, които са спечелили изключителното право да има свой празник е тортата в която има кафе. Тя съществува повече от 100 години и е предпочитана от много.

За много направата на торта с кафе е лесно и приятно занимание. Отнема малко време и носи усещане на кулинарно удовлетворение от самото й приготвяне, а резултатът е невероятно вкусен сладкиш. За да отпразнувате денят на тортата с кафе ви предлагаме една интересна американска рецепта

Торта с кафе, необходими продукти:
 • 25 гр. изпечени кафени зърна, счукани ситно в хаванче
 • 5 яйца, които разделяме на жълтъци и белтъци
 • 180 гр. захар
 • 180 мл. вино Марсала
 • 80 гр. разтопено краве масло
 • 120 гр. смлени бадеми
 • 120 гр. пресято брашно
 • 30 гр. нарязани бадеми за поръсване
 • Пудра захар за поръсване
 • И по желание сметана и малини за гарниране

Тази доза е предвидена за форма с диаметър 22 – 23 см. Както виждате от съставките, тук не се използват набухватели. Обемът се получава от доброто разбиване на жълтъците и белтъците поотделно и внимателното им смесване след това.

Ден на сладкишите с кафе

Жълтъците и 120 грама от захарта се разбиват докато се получи по-светла и гъста смес. Добавят се счуканите зърна кафе, виното, маслото и бадемите. След като сте разбъркали добре се добавя пресятото брашно и се разбърква леко докато се получи еднородна смес. Белтъците с останалата захар се разбъркват на гъст сняг. Прибавят се към получената смес. Разбърква се с шпатула, като се внимава да не се загуби получения обем.

Сместа се изсипва във формата, която сте намазали с мазнина и отгоре се поръсва с нарязаните бадеми. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. След това температурата се намалява на 160 градуса и се допича още около 40 минути. Проверява се за изпичането с дървена клечка по познатия ви начин, забодена трябва да излезе суха. Охладен сладкиша се изважда от формата и се поръсва с пудра захар. По желание се гарнира със сметана и плодове.

У нас не честваме ден на сладкишите с кафе, но сладкишът е чудесна комбинация с чаша горещо кафе.

 

 

 

 

Свързани продукти