Новини

Видове кафета – не смесени, смесени, подсилени…

Видове кафета

Видове кафета

Видове кафета – не смесени, смесени, подсилени…

Кафето, без значение дали е смесено, не смесено, подсилено, от сорт Робуста или Арабика, късо или дълго, остава една от най-консумираните напитки в света. Милиони хора започват деня си с нея. Тя е повод за събирания, сплотява ни и присъства на почти всяка бизнес или лична среща.

Не смесени кафета

Чистите /не смесени/ кафета са зърна събрани от един вид кафени дървета. Името на такива сортове показва страната, от която произхожда или района на плантацията в която е произведено. Например „Колумбийско кафе“ , „Етиопска Арабика“  или „Бразилско Cerrado“, което по същество означава, че зърната са събрани и преработени в Бразилия от регион Cerrado.

Но…

Но в името може да се показва и размера на зърната, метода на първичната обработка на кафените плодове или други качества. Сред хилядите сортове, които излизат на пазара, всеки един от тях може да се похвали със свои собствени характеристики, оригинален вкус или уникален аромат. Въпреки че смесите за приготвяне на еспресо са широко разпространени, в специализирания бранш на кафето, еспресото с единен произход /не смесените кафета/ изтласква смесите от пиедестала си.

Смесени кафета

Смесените кафета са формирани от семена принадлежащи на различни видове кафени дървета. В същото време зърната за смеси могат да се събират през различни сезони, на различни насаждения и в различни страни. Самото смесване е сложен процес, който изисква внимание, познание и старателна работа. Основната задача на създателите на нови смеси е да подчертаят достойнствата на всеки сорт, правилно да поставят акцента и в същото време внимателно да прикрият отделни недостатъци.

Брой сортове участващи в една смес

Броят на сортовете участващи в една смес не е регламентиран. Тя може да съдържа два, пет, десет или повече чисти разновидности кафе. Важното е да се постигне такъв резултат, при който вкусовите характеристики на съставните зърна не се припокриват, а се допълват взаимно и в същото време фините ароматни нюанси ще бъдат запазени.  Професионалистите използват много трикове за това, като смесват кафе на зърна в различни пропорции експериментирайки с различна степен на печене на всеки сорт.

Видове кафета, подсилени кафета

Потреблението на кафе в света днес никога не е било толкова високо. Международната организация за кафе прогнозира растежа му и за в бъдеше. Това оставя много място за иновации. Всички видове кафе, модифицирани и обогатени с билки, есенции или други съставки, които променят техните вкусове, аромати и хранителни свойства, печелят все по-голямо място на пазара. Ще ви разкажа за някои от тези смеси.

Кафе с кардамон

Ароматът на кардамона не е толкова разпространен, въпреки че е дълбок и интересен. Комбинацията кафе – кардамон е позната от почти хиляда години. Първи я използват арабите и до днес тя се нарича „Арабско кафе“. Има изящно сладък ориенталски аромат с нотки на лимон и пиперлив вкус. Благодарение на кардамона, напитката има приятна тръпчивост и характерен мирис. Основно правило е да не се превишава дозата на подправката. В противен случай тя ще заглуши приятния вкус и мирис на кафето.

Ползи…

Положителните свойства на това кафе се дължат и на основните вещества съдържащи се в кардамона. В него има:

  • Борнеол и канфор – те облекчават настинки, кашлици и бронхити поради изразено противовъзпалително и антибактериално действие.
  • Зинеол – спомага отстраняването на храчки от белите дробове и притежава антисептично действие.
  • Линалол – естествен антидепресант допринасящ за нормализиране на настроението.
  • Цинк – спомага за растежа и здравината на кожата, ноктите и косата.
  • Аминокиселини – регулират нивата на глюкозата, допринасят за възстановяване на увредените тъкани на тялото.
  • Витамини – спомагат за понижаване на холестерола, имат благоприятен ефект върху червата, премахват токсините и ускоряват метаболизма.

Може още да се добави, че кардамона има антиоксиданти свойства, служи за предотвратяване на рака, укрепва имунната система. Сутрешната чаша с такова кафе има изразено тонизиращо действие и може да зареди човек с енергия.

Кафе Ганодерма /или Рейши/                                                                                                  

Има ли още по-здравословна алтернатива на обикновеното кафе? Да, има и се нарича кафе Ганодерма. Това е смес от кафе на зърна и гъба наречена Ganoderma, известна още като Рейши. Тя повече от 4000 години се счита за панацея в азиатския свят. Употребата и ползите й се простират до почти всички органи и системи в човешкото тяло.

Ползи…

Ганодермата понижава холестерола и инхибира агрегацията на тромбоцити, което е честа причина за сърдечните заболявания. Тя предпазва черния дроб от увреждане, причинено от алкохола и насърчава регенерацията на клетките му. Лекува бъбречни заболявания. Има успокояващ, но не наркотичен или хипнотичен ефект. Ганодермата се използва за отпускане на мускулите и потискане на болката. Укрепва още имунната система на човешкия организъм и ускорява метаболизма, а от тук и загубата на тегло.

Кафе с джинджифил

Джинджифилът е една от най-използваните подправки в света. Ползите му за човешкия организъм са всеизвестни. Той стимулира кръвообращението. Има противовъзпалителни и антиоксиданти свойства, които помагат за понижаването на лошия холестерол, като LDL холестерол и триглицеридите. Може би джинджифил в кафето ви звучи странно, дори малко лудо и неприемливо. Повярвайте ми. Комбинацията на пикантно кафе с джинджифил ще ви изненада приятно.

Кафе с канела

Добавянето на щипка канела на прах или смесването на кафе с канелена пръчка дава един пристрастяващ и сладък резултат, придава на напитката нежна, десертна миризма. Ако предпочитате сладкото то това може да е решение за вас. Канелата съдържа значително по-малко калории от захарта и има имунно стимулиращи свойства.

Ползи…

Изследователи третирали проби на човешки мастни клетки с канелен дехид – съединението, което е „виновно“ за специфичния вкус и мирис на канелата. Под влияние на това вещество клетките започнали да създават повече ензими, стимулиращи метаболизма. Това ги кара да изгарят мазнини, вместо да ги акумулират допълнително.

Канелата има редица ползи за човешкия организъм. Тя има антибактериално действие, пълна е с антиоксиданти, понижава кръвното налягане, успокоява стомаха и др. Всичко това прави чашата кафе с тази пикантна добавка много по-здравословна.

За нас аматьорите, всички тези не смесени, смесени, подсилени кафета и всички тънкости по приготвянето им, по правило остават извън разбирането ни. Но с голямо удоволствие му отдаваме почит, възхищавайки се на уникалния букет от готови смеси, опитвайки все повече нови сортове в търсене на опция, която можем да наречем най- вкусната за нас. Разгледайте каталога ни, като ви обръщам специално внимание на кафетата с марка „Cuore nero“. Фирмата предлага и голяма гама от смесени и подсилени кафета. Текат последни дни на промоцията им. Възползвайте се.

Видове кафета – не смесени, смесени, подсилени…

Свързани продукти