Новини

Бронирано кафе

Бронирано кафе

Бронирано кафе

 

Не знам как си пиете кафето, горчиво или подсладено, с мляко или сметана, но най-вероятно малцина от вас добавят в него масло. Знаете ли, че има рецепта за такава напитка, която в последно време се налага все повече и редица известни личности от Холивуд се  кълнат в чудесата й. Нарича се Бронирано кафе.

Какво представлява Бронираното кафе?

Бронираното кафе е смес от кафе и масло. На външен вид изглежда като капучино или кафелате.  Приемайки една чаша от него сутрин, то ще намали апетита ви и ще се чувствате сити чак до обяд. Ако се борите с наднормено тегло, то бронираното кафе може да ви помогне, но съчетано с правилен и контролиран хранителен режим.

Кой създава рецептата за Бронирано кафе?

Успешният американски предприемач от Силициевата долина, Дейв Аспрей е фанатик на тема здраве и фитнес. Именно той е измислил и споделя рецептата за Бронираното кафе. Напитката е част от неговата марка Bulletproof.

История…

Аспрей дълги години се бори с наднормено тегло. Решава да промени живота си и да заживее здравословно. Пътувайки до Тибет опитва традиционния тибетски чай с масло от як. Толкова е вдъхновен от него, че когато се завръща в дома си започва експерименти за напитки в които може да се добави масло. Така се появява Бронираното кафе.

За първи път Аспрей публикува рецептата за приготвянето му в своя блог през 2009 година. От тогава то се превръща в абсолютен хит и днес е любима напитка на много холивудски знаменитости. Аспрей съветва да заместим закуската си с чаша Бронирано кафе. Това ще ни помогне да запазим бодростта и енергията си, ще засити глада ни и ще подобри умствения ни фокус.

Целта на Аспрей

Бронираното кафе е само началото на пътя в здравословния свят на Аспрей. Ползвайки го за основа, той по-късно създава и Бронираната диета. Тъй като не е почитател на класическите диети, искал да създаде нещо ново, приятно и лесно за изпълнение, а в същото време ефикасно. Целта на този режим е да храни тялото и ума, а в същото време да ги пречиства от токсини. Аспрей се стреми да създаде диета, която да балансира кръвната захар и хормоните, докато увеличава енергията в тялото. Според него трябва да се храним по-добре от всякога и да спрем броенето на калориите.

Как се приготвя Бронирано кафе

Приготвянето на Бронирано кафе в домашни условия е лесно. Нямате нужда от специални кухненски уреди за да получите вкусна чаша от него, но ще започнете деня си по правилен и здравословен начин. Все по-често, когато се говори за него, го наричат кето кафе, защото популярната кето диета препоръчва да започнем деня си именно с него.

Съставки за приготвяне на Бронирано кафе

За приготвянето на Бронирано кафе са ни необходими:

  • 230 ml вряща вода
  • 2 супени лъжици смляно кафе
  • 1 супена лъжица средноверижен триглицерид /палмово или кокосово масло/
  • 1 или 2 супени лъжици домашно безсолно био краве масло или гху /индийско масло/
  • Миксер или блендер за разбиване
Начин за приготвяне на Бронирано кафе

Пригответе чаша ароматно кафе. Добавете триглицеридите, под формата на палмово или кокосово масло, и домашното масло /или гхи/. Разбъркайте добре всичко това с миксер или в блендер до получаването на пенлива, кремообразна смес. Вашето Бронирано кафе е готово. Не бъркайте ръчно, защото маслото няма да се смеси добре с кафето и част от него ще остане на повърхността на напитката. И още един съвет. Пийте го докато е топло, преди да са се втвърдили мазнините. Така е по-вкусно. След като изстине започват да плуват отгоре люспи втвърдено масло.

Ползи от Бронираното кафе

Само по себе си кафето е полезно за здравето. Спомага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и рак, подобрява умствения фокус, настроението и концентрацията. Заедно с триглицериди чашата сутрешно кафе става още по-здравословна.

Триглицериди

Триглицеридите е естер, получен от глицерол и три мастни киселини. Те са основна съставка в мастната тъкан при хората, гръбначните организми и в растителните масла. Намират се и в кръвта, където правят възможно двупосочното прехвърляне на мазнини и глюкоза от черния дроб. Те са със средно дълги вериги.

Днес…

Днес все повече се оценяват полезните им свойства, особено при органичните и био продуктите. По-късата им структура позволява за по-бързото им и по-лесно разграждане в организма. По този начин Бронираното кафе стимулира метаболизма и използва мазнините в тялото, като източник на енергия. Веднъж попаднали в организма, триглицеридите се отправят направо към черния дроб. Там те се разграждат, като ни осигуряват енергия веднага след приемането им. На този принцип действа и кето диетата.

 Бронираното кафе и отслабването

Кафето се е превърнало в неизменна част от живота на модерния човек. Това го прави удобен помощник в борбата с излишните килограми. Добре е да го включите в диетата си или в седмичния хранителен режим. Бронираното кафе е просто един от изборите за да включите този тип натурален продукт към здравословния си начин на живот. Дейв Аспрей е категоричен, че кафето с масло превръща тялото ви в машина за изгаряне на мазнини, по-здравословно е  от традиционното кафе, а освен това е и по-вкусно.

Как действа Бронираното кафе

Бронираното кафе съдържа здравословни мазнини. Те ви държат по-дълго време сити и потискат желанието ви да хапнете нещо сладко, а едновременно с това повишават енергията и подобряват умствените функции.  Аспрей твърди, че след изпиването на чаша кафе с масло, няма да изпитате глад през следващите 4 до 6 часа, а това допринася за загубата на тегло. Съветва също да заместим сутрешната си закуска с чаша от тази кремообразна пенлива напитка. Според него това е ключът към отслабването.

Бронираното кафе и холестерола

Аспрей обяснява, че специфичния вид масло и малкото му количество /2 супени лъжици/ ще поставят тялото ви в режим за изгаряне на мазнини през останалата част от деня. Той го сравнява с други здравословни мазнини /като тези в ядките например/, които оптимизират холестерола и не го повишават. Ако решите да го пробвате имайте предвид, че Бронираното кафе е заместител на закуската и се приема самостоятелно.

Ползи от Бронираното кафе

Бронираното кафе носи много ползи за вашето тяло и здраве, благодарение и на добавените мазнини в него. То оптимизира метаболизма, дава енергия на тялото, богато е на благоприятни за организма мазнини и протеини. Има и свойствата на антиоксидант и извлича вредните вещества от тялото спомагайки детоксикацията.

Но…

Ако вие се борите с наднормено тегло, то Бронираното кафе може да ви е от полза, но съчетано със спорт и правилно контролиран хранителен режим. В зависимост от начина на приготвяне една чаша съдържа около 400 калории. Ако се ръководите от диети, базиращи се на калориите, трябва да имате това в предвид.

 

 

Свързани продукти