Новини

Без кофеинови кафета

Без кофеинови кафета

Без кофеинови кафета

 

За всички, които обичат да пият кафе, но по някаква причина, а тя обикновено е здравословна, кофеинът в него им пречи да му се наслаждават, съществува без кофеиновото кафе.

Какво е без кофеиново кафе

Без кофеиновото кафе, както ни показва и наименованието му, е кафе от което е извлечен кофеина. То е едно чудесно творение на съвременната наука. Но е погрешно да се мисли, че то въобще не съдържа кофеин. Има го , но в много ниски количества – около 3%. Едно без кофеиново кафе съдържа около 1/40 част от кофеина, който се намира в чаша нормално, не третирано кафе.

Друго погрешно схващане е, че с премахването на кофеина се премахва и аромата на кафето.  Има доза истина в това, но е в такава малка степен, че спокойно може да се пренебрегне. Много повече ще се загуби аромата на кафето, ако оставим буркана, в който го съхраняваме, отворен за една нощ.

Методи за извличане на кофеина

Кофеина обикновено се извлича от зеленото кафе. За това съществуват няколко метода, но два от тях са най-широко разпространени.

Европейски метод

Най-използваният и най-старият метод е този, при който се използват разтворители. Нарича се „европейски метод“, но е познат още с името „традиционен метод“. При него първо се увеличава водното съдържание на зеленото кафе до 28%. За целта зърната се обработват с вода и водна пара. След това се накисват в разтворители, които се свързват с кофеина. Разтворителите заедно с извлечения кофеин попадат в специален изпарител, а остатъците от химическите агенти се отстраняват с помощта на пара. Следва изсушаване на кафето, докато водното съдържание достигне 10% – 12%. Процесът се прекратява, когато количеството на кофеина е около 0,1%. Това е официална стойност за повечето европейски страни. После кафето се изпича по метод, подходящ за съответния сорт.

По-често използваните разтворители са трихлоретилен, метилен хлорид и етилацетат.  Трихлоретилена през 70-те години на миналия век е обявен за канцерогенен и е заместен от метилен хлорид. За него няма регистрирани вредни ефекти. Някои европейски фирми използват етилацетат . Етилацетатът е оцетна киселина и за нея се смята, че е абсолютно безвредна и не нанася щети на околната среда.

Швейцарски воден метод

Друг използван процес за извличане на кофеина от кафето е швейцарския воден метод. Той е открит от швейцарската фирма Coffex S.A. през 80-те години. При него се използва същата технология, както при европейския метод, но без разтворители. Зърната зелено кафе се накисват във вода, в която е добавен активен въглен. Той е този, който извлича кофеина от кафените семена.

Този метод е доста по-скъп от традиционния. Според някои, обработеното по този начин кафе губи от качествата си, според други не е така. Може би всичко е въпрос на личен вкус и предпочитания, реклама и конкуренция.

Метод на въглеродния диоксид

Методът на въглеродния диоксид е сравнително нов и е много по-натурален от предишните два. При него, за да се извлече кофеина от кафените зърна, се използва течен въглероден двуокис, компресиран при налягане около 200 пъти по-високо от стандартното. Технологически този метод може да се използва само за обработката на големи количества кафе и това се явява като основния му недостатък.

Специалистите все още не са единни по въпроса дали вкуса и аромата на кафето, обработено по този метод, се запазва достатъчно добре, но според други това е  бъдещото на без кофеиновото кафе.

Всички реномирани фирми, които се занимават с изпичане, смесване, пакетиране и дистрибуция на кафе, предлагат в своя асортимент и без кофеинови кафета. Една от тях е италианската „Caffe Motta SpA“. Този месец септември ние я избрахме за промоционална. В нашия магазин ще намерите големи намаления върху цените на почти всичките им продукти. Ще ви я представя накратко.

Без кофеинови кафета

Caffe Motta S.P.A.

Caffe Motta S.P.A. е италианска компания за производство на печено кафе.

История

Компанията е основана е през 2001 година в Салерно от предприемача Микеле Мастромартино. Още през 1968 година той отваря малък магазин за кафе и сладки изделия. Започват и първите комерсиализации във Венецуела. След това навлиза на южноамериканския пазар, а в последствие и на американския. Структурата на компанията първоначално е съставена от Мастромартино и съпругата му Кармела Мота. По-късно дейността на компанията се обогатява от сътрудничеството на децата им. Те дават нов тласък на дейността и развитието й, като създават марката „Кафе Мота“. През годините компанията добива популярност в Италия. Завладява и чужди пазари – САЩ, Канада, а от 2006 година се появява и в Азия. През последните години продукцията й може да се намери и в страните от Източна Европа.

Днес

Днес Caffe Motta S.P.A. се управлява от Никола Мастромартино, син на основателя й Микеле и е една от най-проспериращите и важни компании на националния пазар на Италия. Кафе с марката Мота присъства в почти всички италиански хипермаркети и супермаркети и е една от десетте най-големи компании в сектора на кафето в страната. А да не забравяме и чуждите пазари.

Традицията…

Професионализъм, постоянен стремеж към съвършенство и социална отговорност са традиционните ценности , които ръководят компанията.  Всеки един продукт от производствената верига се наблюдава според строги международни стандарти. Те удостоверяват спазването на правилата за хигиена, безопасност и качество. Качество, узряване на зърната, сертификат за произход – всяка стъпка се следи и контролира от експерти на фирмата.

Иновации

Иновации за компанията означава интерпретиране на еволюцията на вкуса и обичаите, за да предложи на потребителите модерен продукт, който може да задоволи неговите нужди.

Ангажименти

Ангажиментите на компанията започват с внимателния подбор на най-добрите и качествени кафета Арабика и Робуста от основните страни производителки. Специфични процедури на печене, наблюдавано от цифрови системи, съчетани с внимателно, професионално смесване. От тук може да се каже, че висококачествените смеси от кафе отговарят на най-напредналите технологии. Благодарение на тях се обръща щателно внимание на смилането, пресоването и опаковането. Кафето, което произвежда фирмата, е със сертифицирана система за качество.

С всичко това се цели производство на уникални и качествени продукти. Ето защо всички продукти на кафе Мота са неподражаеми. Фирмата се ангажира да предлага всеки ден кафе с интензивен, истински и неподправен вкус, способен да изрази уникалността на неаполитанското еспресо.

Пиенето на италианско кафе е прост жест, но е много повече от навик. Това е култура, традиция, социалност и всичко това срещаме в кафетата с марка Мота. Можете да ги намерите в нашия магазин. Разгледайте каталога ни и си ги поръчайте на промоционални цени.

Без кофеинови кафета

Свързани продукти